...
Реєструйся

Публічні виступи та презентації для працівників кадрових служб. Секрети ораторської майстерності


Кадровикам подеколи доводиться виступати перед колективом, на конференціях, презентаціях, форумах, з’їздах тощо. Хтось володіє мистецтвом красномовства, вмінням виступати перед публікою, виголошувати промови, а для когось кожен публічний виступ — справжні тортури. Чи можна змінити ситуацію? Чи можна навчитися впевнено виступати перед публікою? Як опанувати цю майстерність? Як подолати страх, упоратися з хвилюванням, утримувати увагу аудиторії? Чи має значення зовнішній вигляд промовця (доповідача)?

Вираження стану неспокою у виступах перед публікою у кожної людини може бути викликане різними чинниками. Способу позбутися страху раз і назавжди не існує. Але впоратися з цим станом перед виступом можна. Готуючись до виступу, запишіть основні думки. Не варто деталізувати кожну з них, досить лишень пригадати приклади із власного досвіду або з досвіду інших професіоналів і завдяки їм розкрити кожну тезу. Із хвилюванням допомагає впоратися свідоме керування власним тілом. На початку свого спічу треба висловлюватися чітко, голосно, використовувати відкриті широкі жести й дивитися у вічі слухачів. Це один із прийомів ораторського мистецтва, так звана техніка, і її можна опанувати за короткий термін.

Ораторське мистецтво — це не лише вміння говорити, це ще й уміння працювати із сприйняттям людей та у відповідний момент викликати прийнятні відчуття у слухачів. А тому чимало залежатиме від поведінки промовця.

 

Міміка — це теж спосіб справляти враження про себе. Усмішка розслабляє й приваблює. Серйозний вираз обличчя налаштовує на роботу або погані новини, зважаючи на рівень їх важливості, значущості. До того ж міміка вносить різноманітність і емоційність до будь-якого виступу.
Голосом створюється енергетика й настрій усього виступу. Безперечно, монотонні промови пролітають повз вуха. А тому під час промови важливо використовувати інтонації та емоційну складову. Коли починається якесь хвилювання, голос може тремтіти. Якщо керувати голосом за допомогою м’язів преса й діафрагми й «тримати» голос, то тремтіння не буде. Під час виступу велику роль відіграє правильне дихання. Також має значення зовнішній вигляд промовця (колір вбрання, аксесуари, зачіска тощо). У роботі зі статусною аудиторією треба завжди бути готовим до будь-яких запитань і будь-яких коментарів упродовж усього виступу, до того ж у найнесподіваніші моменти.
Моя особлива порада — коли ми виступаємо перед публікою, часто-густо має сенс використовувати об’єднувальні особові займенники: ми, нас, нам тощо. Раджу формулювати промову так: «Щоб аудиторія сприймала нас як упевненого оратора, нам треба промовляти дзвінким голосом, розкуто й сміливо жестикулювати, дивитися у вічі слухачам тощо».

Автор: Дмитро Маліночка, тренер з ораторської майстерності, керівник Malinochka Training Company

Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 7, 2016