...
Реєструйся

Соснівський суд стягнув на користь працівника заборгованість із заробітної плати понад 98 тисяч гривень


11 лютого 2020 року Соснівський районний суд міста Черкаси розглянув та задовольнив позов про стягнення середнього заробітку за час затримки виплати заробітної плати та вирішив стягнути з роботодавця на користь колишнього робітника середній заробіток за період затримки заробітної плати працівнику при звільненні в сумі 98 248 (дев’яносто вісім тисяч двісті сорок вісім) гривень 80 (вісімдесят) копійок.

У рішенні суду вказано, що місцева жителька звернулась до суду з позовом до колишнього роботодавця, в якому просить стягнути на її користь середній заробіток за весь час затримки заробітної плати працівнику при звільненні у розмірі 98 248 гривень 80 копійок та понесені нею судові витрати по сплаті судового збору у сумі 982 гривні 49 копійок.

Свої позовні вимоги жінка обґрунтовувала тим, що у період з грудня 1984 року по травень 2018 року вона перебувала у трудових відносинах з відповідачем. Крім того, вона працювала за сумісництвом на іншому підприємстві. За період знаходження у трудових відносинах з відповідачем їй нарахована, але не виплачена заробітна у сумі 32 775 гривень. В травні 2018 року жінка була звільнена в зв’язку з скороченням штату. Станом на день звернення до суду з цією позовною заявою, відповідачем заборгованість перед нею по заробітній платі у сумі 32 775 гривень не погашена .

У липні 2019 року позивач звернулася до суду з заявою про видачу судового наказу. В липні 2019 року було видано судовий наказ про стягнення з відповідача заборгованості по виплаті заробітної плати у розмірі 32 775 гривень, який станом на день звернення з цією позовною заявою до суду відповідачем не виконаний.

Враховуючи, що відповідач не виконав вимог статті 117 Кодексу законів про працю України та не провів розрахунок по заробітній платі з позивачем, право на стягнення середнього заробітку за час затримки у будь-який час, поки триває порушення прав звільненого працівника, залишається за звільненим працівником.

Відповідно до розрахунку позивача, який складений за період з травня 2018 року по жовтень 2019 року, на день звільнення її середньоденна заробітна плата складала 261 гривень 30 копійок, кількість робочих днів у вказаний період часу — 376 днів, середній заробіток за весь період затримки — 98 248 гривень 80 копійок.

Суд, вивчивши матеріали справи, надані сторонами докази, дослідивши їх всебічно, повно, безпосередньо та об’єктивно, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв’язок у сукупності, з’ясувавши всі обставини справи, дійшов висновку, що позовні вимоги колишнього робітника підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відтак, суд вирішив стягнути з роботодавця на користь позивача, середній заробіток за період затримки заробітної плати працівнику при звільненні з 2 травня 2018 року по 31 жовтня 2019 року, у сумі 98 248 (дев’яносто вісім тисяч двісті сорок вісім) гривень 80 (вісімдесят) копійок, а також понесені судові витрати по сплаті судового збору у сумі 982 (дев’ятсот вісімдесят дві) гривні 49 (сорок дев’ять) копійок, а всього – 99231 (дев’яносто дев’ять тисяч двісті тридцять одна) гривня 29 (двадцять дев’ять) копійок.

Наразі рішення суду ще не набрало законної сили, воно набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано, або за результатом розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Чи є об’єктом оподаткування військовим збором разова нецільова матеріальна допомога, яка надається роботодавцем працівникам?
Відповідно до підпункту 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...