...
Реєструйся

Спрощений режим регулювання трудових відносин


17 серпня 2022 року Президент України підписав Закон України від 19 липня 2022 року № 2434-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність».

Цим Законом запроваджено спрощений режим регулювання трудових відносин, який застосовується до трудових відносин, що виникають:

  • між працівником і роботодавцем, який є суб’єктом малого або середнього підприємництва відповідно до закону із середньою кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше ніж 250 осіб;
  • між роботодавцем і працівником, розмір заробітної плати якого за місяць становить понад вісім розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

В умовах спрощеного режиму щорічні оплачувані відпустки й відпустки без збереження заробітної плати надаються працівникам відповідно до порядку й умов, визначених статтями 79, 84, 115 Кодексу законів про працю України, з урахуванням таких особливостей:

1) на прохання працівника щорічна відпустка може бути поділена на частини будь-якої тривалості або надана повної тривалості з урахуванням встановлених цим Кодексом норм тривалості щорічних відпусток;

2) за сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін на термін більший ніж 15 календарних днів на рік, якщо така умова передбачена трудовим договором;

3) заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено трудовим або колективним договором.

Спрощений режим може на добровільних засадах застосовуватися у відносинах між працівниками й роботодавцями, які мають право на його використання.
Спрощений режим регулювання трудових відносин не може застосовуватися для трудових відносин, що виникають між працівниками й роботодавцями, які є юридичними особами публічного права.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та діє протягом воєнного стану, введеного відповідно до Закону України від 12 травня 2015 року № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану», і втрачає чинність із дня припинення або скасування воєнного стану.

Редакція журналу «КАДРОВИК.UA»

ТОП-30 відповідей на запитання кадровиків у воєнний час

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...