...
Реєструйся

Страхові витрати на медичну та соціальну допомогу потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання


Забезпечення потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання медичними та соціальними послугами у 1 кварталі 2019 року здійснювалось відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Вінницькій області (далі — управління) відповідно до вимог Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV і спрямовувалось на відновлення здоров’я застрахованих осіб та потерпілих, повернення їх до праці й у суспільство, усунення наслідків захворювань та травм, максимальне зменшення наявних обмежень пересування, орієнтації, самообслуговування.

За підсумками 1 кварталу 2019 року по Вінницькій області загальна сума витрат на медичні та соціальні послуги потерпілих склала 4 143,5 тис. грн, що на 298,7 тис. грн або 7,8% більше аналогічного періоду 2018 року.

 

 

Аналіз структури сум витрат на медичну та соціальну допомогу потерпілим свідчить, що найбільшу питому вагу займають витрати на санаторно-курортне лікування потерпілих, а саме 1064,0 тис. грн або 25,7 % від загальної суми. У порівнянні з 1 кварталом 2018 року сума витрат зросла на 319,1 тис. грн або на 42,8 %. Потерпілі, які стали особами з інвалідністю і мають право на забезпечення санаторно-курортним лікуванням у 2019 році, уклали 76 тристоронніх договорів з робочими органами Фонду у Вінницькій області та з 13 санаторно-курортними закладами України за вибором потерпілих, серед яких місцевий клінічний санаторій «Авангард», санаторно-курортні заклади Закарпатської, Львівської, Одеської, Запорізької, Житомирської областей. Загальна сума договорів склала 1064,0 тис. грн, відшкодовано витрат санаторно-курортним закладам — 181,4 тис. грн.

Відповідно до рішень ЛКК та МСЕК потерпілі забезпечувались своєчасно і в повному обсязі стаціонарним лікуванням у закладах охорони здоров’я на підставі укладених договорів та у разі самостійної оплати лікування, сума відшкодованих витрат склала 338,7 тис. грн.

З метою ефективного та повного забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації робочими органами виконавчої дирекції Фонду у Вінницькій області у 1 кварталі 2019 року відшкодовувались витрати відповідно до укладених договорів з підприємствами-виробниками за виготовлення, поставку, ремонт та технічне обслуговування протезно-ортопедичних виробів в сумі 490,6 тис. грн, в тому числі витрати на проїзд потерпілих до підприємства і назад.

Потерпілі, які потребували забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, були забезпечені ними своєчасно і у повному обсязі за рахунок коштів Фонду на підставі висновку МСЕК відповідно до переліку, визначеного лікарсько-консультативною комісією, на загальну суму 631,4 тис. грн, де 139 осіб забезпечувались лікарськими засобами та виробами медичного призначення, 14 потерпілих постійно отримували гігієнічні вироби (памперси та/або пелюшки);

Зростання мінімальної заробітної плати, яка прямопропорційно впливає на суми усіх видів доглядів, спричинило збільшення витрат на 148,4 тис. грн, хоча кількість потерпілих, які забезпечуються необхідними видами доглядів зменшилась.

Інші витрати, а саме забезпечення додатковим харчуванням (2 потерпілих), придбання спеціальних засобів пересування (коляски) (1 потерпілий), виплата на бензин, ремонт, технічне обслуговування та на транспортне обслуговування (247 потерпілих) становлять 79,0 тис. грн або 1,9 % загальної суми витрат на медичні та соціальні послуги потерпілим.

У 1 кварталі 2019 року 13 потерпілих, які переселилися з території проведення АТО в Донецькій та Луганській областях були забезпечені медико-соціальними послугами на загальну суму 49,3 тис. грн.