...
Реєструйся

Субсидія для тих, хто втратив роботу під час війни


Запитання

Чи може розраховувати на субсидію людина, яка втратила роботу в період дії воєнного стану в Україні?

Відповідь

Особи, які втратили роботу в період дії воєнного стану в Україні, забезпечуються державною підтримкою на оплату житлово-комунальних послуг.

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України багато людей залишилися без роботи. Для них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, адже з початком опалювального сезону загальна сума платіжки суттєво збільшується внаслідок появи послуги опалення. У цій ситуації є можливим оформлення житлової субсидії.

Субсидію також надають людині, яка звільнена з роботи. Її заробітна плата не враховується при призначенні субсидії.

По житлову субсидію людина може звернутися в будь-який період року, якщо вона не може оплачувати житлово-комунальні послуги.

Для розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону (жовтень) враховується дохід осіб за І–ІІ квартали.

Однією з умов для призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше ніж мінімальна заробітна плата й сплата єдиного соціального внеску (далі ЄСВ). Водночас у разі відсутності доходу й сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше ніж місяць були зареєстровані в Державній службі зайнятості як безробітні.

При цьому для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану й зареєстровані в Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначено допомогу по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії до доходу враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи. Такий підхід дозволяє отримати належну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, адже що нижчі доходи, то більшим є розмір виплати.

Отримайте доступ до вебінару «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу».

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Матеріали до теми


Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...
Якими будуть нові штрафи за порушення норм про мобілізацію та військовий облік
Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності під час розгляду законопроєкту щодо посилення відповідальності за військові правопорушення виключив кримінальну відповідальність ...