...
Реєструйся

Соціальний захист і підтримка для звільнених із полону


28 жовтня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка визначає першочергові заходи із забезпечення соціального захисту звільнених осіб, а також виконавців заходів. Ініціатор — Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (далі — Мінреінтеграції).

Зустріч звільнених оборонців, поновлення їхніх особистих документів, забезпечення речами найпершої необхідності, медичний супровід, оперативний зв’язок із близькими, гарантована правова допомога й багато іншого — все це здійснюватимуть конкретні відповідальні відомства.

Обласна військова адміністрація (обласна військово-цивільна адміністрація, обласна державна адміністрація), на території якої відбулося звільнення, у взаємодії з представниками органів сектору безпеки й оборони забезпечуватимуть організацію зустрічі звільнених осіб.

Передбачено:

  • надання транспортних засобів й автомобілів швидкої медичної допомоги (за необхідності);
  • першочергове продовольче забезпечення (забезпечення харчування);
  • забезпечення електронними комунікаціями (мобільний зв’язок) із членами сім’ї, близькими звільнених осіб;
  • супровід звільнених осіб до закладів охорони здоров’я;
  • надання їм безоплатної первинної правової допомоги.

Звільненим особам після прибуття до медичних закладів надаватиметься медична й реабілітаційна допомога в необхідному обсязі.

У разі необхідності Міністерство охорони здоров’я України сприятиме забезпеченню лікування звільнених оборонців за кордоном.

Координацію всіх заходів забезпечуватиме державне підприємство «Український національний центр розбудови миру». Підприємство належить до сфери управління Мінреінтеграції та виконує функції Національного інформаційного бюро відповідно до Женевських конвенцій про захист жертв війни від 12 серпня 1949 року.

Отримайте доступ до вебінару «Зміни у законодавстві щодо ведення військового обліку та бронювання посад у період воєнного стану».

Джерело: Урядовий портал

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...
Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію
Верховна Рада ухвалила в другому читанні «Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження ...