...
Реєструйся

Судова практика: обчислення стажу роботи


Обрахунок стажу роботи у відділі з особливо небезпечними інфекціями санітарно-епідеміологічної станції в одинарному розмірі є протиправним.

До такого висновку дійшов Вінницький апеляційний адміністративний суд у справі про перерахунок стажу та зарахування його в подвійному розмірі.

Громадянка звернулась до органу Пенсійного фонду України із заявою про перерахунок стажу для призначення пенсії у подвійному розмірі, врахувавши період роботи у відділі з особливо небезпечними інфекціями санітарно-епідеміологічної станції, як пільговий. 

Як встановлено з листа, яким громадянці відмовлено у зарахуванні такого стажу роботи у подвійному розмірі, орган Пенсійного фонду посилався на Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якого страховий стаж обчислюється згідно з даними системи персоніфікованого обліку в одинарному розмірі, крім випадків, передбачених цим Законом. При цьому відповідач посилався на те, що зарахування до стажу у подвійному розмірі періоду роботи в інфекційних закладах (відділеннях) передбачене Законом України «Про пенсійне забезпечення», дія якого не поширюється на період з 01.01.2004 року при обчисленні загальної тривалості стажу та його коефіцієнту. 

ВААС зазначив, що відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що особи, які працювали на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах за Списками №1 і 2, а також за вислугу років, здійснюється за вищевказаним законом у разі досягнення пенсійного віку та за наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення». 

Тому суд дійшов висновку, що рішення (дії) відповідача під час обрахунку стажу роботи позивачу у відділі з особливо небезпечними інфекціями санітарно-епідеміологічної станції в одинарному розмірі є протиправним та зобов`язав відповідача перерахувати стаж, з якого обраховано пенсію позивачу, у подвійному розмірі.

Джерело: Закон і бізнес