...
Реєструйся

Тристороння зустріч: Технічні коментарі Міжнародної організації праці до проекту Трудового кодексу України


Тристороння зустріч відбулася 18 квітня 2016 року. Від народних депутатів надійшло близько 1600 пропозицій для підготовки проекту Трудового кодексу України № 1658 до другого читання. Ці пропозиції розглядалися робочою групою при Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Потім кожна пропозиція разом з технічними коментарями Міжнародної організації праці буде розглянута на засіданні Комітету, після чого узгоджений проект з таблицею поправок буде винесений на голосування у парламенті.

Про це повідомила Голова Комітету, один з авторів проекту Трудового кодексу України Людмила Денісова під час тристоронньої зустрічі щодо представлення Меморандуму технічних коментарів МОП до проекту Кодексу. У цій зустрічі взяли участь народні депутати, представники Міжнародної організації праці, Адміністрації Президента України, органів державної влади, всеукраїнських об’єднань профспілок та організацій роботодавців, науковців. На зустрічі були і представники громадської організації «Всеукраїнська асоціація кадровиків» (ВАК), зокрема Ольга Харечко, головний редактор журналу «Довідник кадровика», Анна Мілієнко-Самсонова, головний редактор Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-Онлайн» та Наталія Федорова, редактор Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-Онлайн»

«Це не перший проект Трудового кодексу за роки незалежності України. Однак сподіваюся, що саме він буде підтриманий всіма сторонами соціального діалогу та прийнятий в цілому Верховною Радою України», — зазначила Людмила Денісова.
Також Голова Комітету звернулася до представників МОП з проханням надати експерта, який буде присутній на засіданнях робочої групи та Комітету з метою обговорення технічних коментарів МОП.

У свою чергу, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук зазначив, що коментарі є підсумком 4-місячної роботи експертів Міжнародної організації праці. «Вони дуже змістовні, адже основним завданням було, щоб новий Трудовий кодекс України відповідав міжнародним стандартам», — наголосив він.

Директор відділу реформування трудового права департаменту управління та трипартизму МОП Колін Фенвік зазначив, що експерти проаналізували проект Трудового кодексу України щодо колективної системи розв’язання трудових спорів, охорони праці, відповідності конвенціям Міжнародної організації праці та іншим нормам.

Також Колін Фенвік наголосив, що головне у проекті Трудового кодексу — забезпечити баланс між інтересами держави та профспілок, які представляють працівників та роботодавців.

Колін Фенвік разом зі старшим спеціалістом з соціального діалогу та трудового права Групи технічної підтримки з питань Гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної і Східної Європи Крістіною Міхес і спеціалістом з трудового права МОП Валері Ван Готем більш детально представили технічні коментарі до проекту Трудового кодексу України.

Серед іншого, представники МОП запропонували таке:

• виключити поняття «іноземець», а використовувати «працівник»;
• чітко визначити (конкретизувати) деякі положення ТК для уникнення неоднозначного трактування;
• вилучити деякі пункти зі статей, оскільки вони є зайвими, адже повторюють норму, яка вже встановлена в іншій статті;
• пропонували спростити деякі пункти, бо за довгим текстом мало конкретики;
• виключити частини, які складно або неможливо застосувати на практиці, тощо.

Варто зазначити, що експерти МОП радять не розтягувати проект Трудового Кодексу, як це відбулося з чинним КЗпП. Вони наголошують, що наш КЗпП є надто великим, щонайменше утричі більшим за обсягом порівняно з Трудовими кодексами європейських країн.

Підготувала Наталія Федорова,
редактор Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн»