...
Реєструйся

СУМІСНИЦТВО НЕМОЖЛИВО, ЯКЩО ГРАФІКИ РОБОТИ СПІВПАДАЮТЬ


Все частіше працівникам доводиться робити одночасно на декількох робочих місцях. Адже це додатковий заробіток. Проте, чи можлива робота за сумісництвом, якщо графіки роботи підприємств збігаються.

До Управління Держпраці у Черкаській області через онлайн-сервіс “Зворотній зв’язок” надійшло наступне повідомлення:

“Доброго дня! Допоможіть, будь ласка, розібратися в ситуації. Особа працює в одній організації на основному місці роботи на 0,5 ставки, а в іншій – за сумісництвом, також на 0,5 ставки. Але зараз хоче звільнитися з основного місця роботи та влаштуватися в третю організацію на повний робочий день і на повну ставку, при цьому залишившись на тій посаді, що за сумісництвом. Чи можливо таке сумісництво, якщо графік роботи в обох організаціях (новій за основним місцем роботи і старій за сумісництвом) співпадає – 3 8:00 до 17:00? Адже в такому разі особа не може виконувати роботу за сумісництвом у вільний від основної роботи час. Дякую”.

Відповідь надав головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів.

При зовнішньому сумісництві роботи виконуються на іншому суб’єкті господарювання. Трудова книжка зберігається на підприємстві за основним місцем роботи працівника.

При внутрішньому сумісництві робота виконується на тому самому підприємстві. При цьому особа працює як основний працівник і як сумісник, але роботу за сумісництвом виконує у вільний від основної роботи час.

Тож час виконання обов’язків за сумісництвом не може співпадати з режимом роботи за основним місцем роботи.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації