...
Реєструйся

Свіжий номер журналу «Довідник кадровика» (№ 7, 2016)


Гарячі теми номера:

• Атестація працівників
Відповідно до частини другої статті 11 Закону № 4312  (Закон України «Про професійний розвиток працівників» від 12 січня 2012 р. № 4312-VI) колективним договором визначаються періодичність проведення атестації та категорії працівників, які підлягають атестації. Тому роботодавцеві доцільно провести моніторинг положень колективного договору на відповідність вимогам Закону № 4312 й у разі потреби у встановленому законодавством порядку доповнити його нормами стосовно порядку проведення атестації або внести відповідні зміни. У колективному договорі його сторони визначають періодичність проведення атестації та переліки категорій працівників, які підлягають атестації і які не підлягають атестації, як згідно із статтею 12 Законом № 4312, так і додаткові, за домовленістю цих сторін.

• Тимчасове замісництво (заступництво)
Тимчасове замісництво (заступництво) оформляється лише в тому випадку коли посаду. вже зайнято, а працівник, який обіймає цю посаду, тимчасово відсутній. Замісництво не оформляється на вакантну посаду! (Мова йде про випадок коли працівник звільнився, а іншого ще не прийняли на роботу, або коли щойно ввели посаду до штатного розпису) Це можливо лише тоді коли призначення на таку посаду проводиться вищим органом управління. Процедура затвердження на посаді, в такому випадку, не повинна перевищувати 2 місяці.

• Судова практика. Спори щодо звільнення за п. 1 ст. 40 КЗпП
Особу, яка навчається у вищому навчальному закладі без відриву від виробництва, звільнено на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП України у зв’язку зі скороченням штату працівників. Чи мала така особа переважне право залишитися на роботі — дізнаємося, розглянувши ухвалу колегії суддів судової палати у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Щодо звільнення працівника на підставі пункту 1 статті 41 КЗпП України у зв’язку зі скороченням штату» від 4 листопада 2015 року № 6-26993св15.
Відповідно до статті 42 КЗпП у разі скорочення чисельності або штату працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці переважне право залишитися на роботі надається працівникам, які мають вищу кваліфікацію та продуктивність праці.
Крім того, однією з найважливіших гарантій для працівників у разі скорочення чисельності або штату є обов’язок власника підприємства чи уповноваженого ним органу їх працевлаштувати.
Власник є таким, що належно виконав указані вище вимоги КЗпП стосовно працевлаштування працівника, якщо запропонував йому наявну на підприємстві роботу, тобто вакантну посаду чи роботу за відповідною професією або спеціальністю чи іншу роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду тощо. При цьому роботодавець зобов’язаний запропонувати всі вакансії, що відповідають зазначеним вимогам, які є на цьому підприємстві, незалежно від того, в якому структурному підрозділі працює працівник, котрий вивільнюється.

Також у випуску:

  • Оформлення організаційно-розпорядчих документів відповідно до нових правил.
  • Особливості працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні. 
  • Антикорупційні обмеження щодо приймання подарунків: які подарунки дозволено приймати.
  • Ділова мова. Пишемо грамотно.
  • Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність.

           
Докладніше — у журналі «Довідник кадровика» № 7, 2016