...
Реєструйся

Терміни спеціальної підготовки кандидатів у судді скорочено


Тимчасово терміни спеціальної підготовки кандидатів у судді слід скоротити — до 6 місяців. А для кандидатів, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки, — 3 місяці. Про це йдеться у моніторинговому звіті-2022, що підготовлений Директоратом правосуддя та кримінальної юстиції Міністерства юстиції.

Як зазначають експерти Мін’юсту, в сфері судоустрою основною проблемою залишається формування суддівського корпусу. Недоліками процедури кадрового добору названі:

  • відсутність уніфікації порядку та форми відбіркового, кваліфікаційного іспиту, автоматизації окремих етапів добору;
  • недосконалість проходження спеціальної підготовки кандидата на посаду судді;
  • відсутність строків для проведення окремих етапів у межах процедури добору.

Так, з дня припинення повноважень членів ВККС — 7 листопада 2019 року і дотепер — залишаються незавершеними, зокрема, процедури кваліфікаційного оцінювання суддів, а також заповнення існуючих вакансій. Відповідно до інформації ВККС, станом на січень 2023 року кількість вакантних посад становить більше 2500.

Розв’язання цих проблем, на думку експертів, можливе шляхом внесення змін до чинного законодавства. Так, має бути уніфіковані відбірковий та кваліфікаційний іспити між різними категоріями — для суддів та кандидатів на посаду судді.

Крім того, в законодавстві рекомендується встановити граничні строки проведення спеціальної перевірки кандидатів — не довше 2 місяців з моменту прийняття рішення про допуск осіб, які успішно склали відбірковий іспит, до наступного етапу добору.

Водночас, конкурс на зайняття вакантних посад суддів має бути проведено протягом розумного строку, але не пізніше ніж 6 місяців з моменту його оголошення. При цьому ВККС не пізніше ніж у десятиденний термін з моменту визначення рейтингу кандидатів має надіслати до ВРП рекомендації про призначення кандидатів суддями.

Джерело: Закон і Бізнес

Вебінар “Військовий облік: новий порядок”

Матеріали до теми


Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика (добірка від «КАДРОВИК.UA»)
Перед кадровиками і бухгалтерами постає завдання правильно оформити всі належні документи на мобілізованого працівника та здійснити гарантовані нарахування. Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» випустила ...