...
Реєструйся

Обчислення заробітної плати для оплати відпустки: роз’яснення інспектора праці


За який період обчислюється середня заробітна плата для оплати відпустки? 

Розрахунок середньої заробітної плати передбачений Порядком обчислення середньої заробітної плати, який  затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100  (далі – Порядок № 100).

Згідно з пунктом 2 Порядку № 100, обчислення  середньої  заробітної  плати  для оплати часу відпусток або для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористані відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві, в установі, організації чи у фізичної особи — підприємця або фізичної особи, які в межах трудових відносин використовують  працю  найманих працівників, менше року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з  виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається  відпустка або виплачується компенсація за невикористану відпустку.

Якщо працівника прийнято (оформлено) на роботу не з першого числа місяця, проте дата прийняття на роботу є першим робочим днем місяця, то цей місяць враховується до розрахункового періоду як повний місяць.

У всіх  інших  випадках середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Якщо протягом останніх двох календарних місяців, що передують місяцю, в якому відбувається подія, з якою пов’язана відповідна виплата, працівник не працював, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи.

Час, протягом якого працівник згідно із законодавством не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. З розрахункового періоду також виключається час, за який відсутні дані про нараховану заробітну  плату  працівника  внаслідок проведення бойових дій під час дії воєнного стану.

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється  відповідно до абзаців 3 — 5 пункту 4 Порядку № 100.

Для працівників з відрядною оплатою праці в разі відсутності оперативних даних для  розрахунку заробітку за останній місяць розрахункового періоду він може замінюватися іншим місяцем, що безпосередньо передує розрахунковому періоду.

Роз’яснила Яна Ковальова, інспектор праці

Джерело: Східне міжрегіонального управління Держслужби з питань праці


Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»:

  • робочий час і час відпочинку: запровадження та оплата роботи працівників
  • щорічні відпустки в період дії воєнного стану
  • відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану
  • призупинення дії трудового договору: умови й оформлення
  • звільнення працівників: зміни законодавства
  • зміни в гарантіях мобілізованих працівників

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...