...
Реєструйся

ТОП-3 найпоширеніших помилок під час оформлення та опрацювання листів- відповідей


Потрапляючи до підприємства, організації, установи (далі — підприємство), лист проходить такі три головні етапи:

  • перший: власне надходження до підприємства. На цьому етапі отриманий документ попередньо розглядають, передають керівництву (якщо листа адресовано особисто йому або якщо адресата — конкретної посадової особи чи структурного підрозділу — не зазначено), реєструють;
  • другий: виконання документа — збирання та опрацювання необхідної інформації; підготовка проекту листа-відповіді; оформлення, узгодження й подання його на підписання керівникові; підготовка до відправлення;
  • третій: надсилання відповіді адресатові. На цьому етапі листа перевіряють, реєструють і надсилають заявникові.

Безумовно, усі три етапи важливі, адже від правильності їх проходження залежить, як швидко й ефективно вирішуватимуть питання, порушене у вхідному листі.

Розгляньмо кілька найпоширеніших помилок, яких припускаються під час роботи зі службовими листами на третьому етапі.

  • Помилка перша: відсутня відмітка-посилання на номер і дату вхідного листа, на який дають відповідь.
    До чого призводить: ускладнює пошук документа та додавання його до справи.
    Як має бути: цей обов’язковий реквізит листа-відповіді розташовують у спеціально відведеному місці на рівні реєстраційного індексу вихідного листа або під ним.
  • Помилка друга: відсутні додатки, перелічені в листі-відповіді.
    До чого призводить: адресат, який отримав такого листа-відповідь, не зареєструє його, натомість має повідомити про це відправника телефоном або відповідним листом. Відтак питання, порушене в першому листі заявника, не буде вчасно вирішене, що може призвести до різних наслідків, у тому числі фінансових збитків чи штрафних санкцій.
    Як має бути: під час приймання від виконавців вихідних документів діловод зобов’язаний перевірити, окрім іншого, чи є в листі відмітка про додатки, а також їх наявність і повноту;
  • Помилка третя: немає відмітки про виконавця документа або його зазначають неправильно. Наприклад досить часто таким уважають секретаря, який друкує листа й надсилає його заявникові. Проте це не так. Виконавцем є працівник, що безпосередньо готує текст листа, складає до нього заголовок, визначає адресата.
    До чого призводить: якщо в заявника виникнуть запитання щодо наданої відповіді, він не матиме змоги оперативно отримати інформацію від виконавця документа.
    Як має бути: нижче підпису керівника підприємства слід поставити без відступу від межі лівого поля (без абзацу) відмітку про виконавця документа, а саме: його прізвище, ім’я, по батькові, номер службового телефону. Для цього реквізиту використовують гарнітуру Times New Roman і шрифт розміром 8—12 друкарських пунктів.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...