...
Реєструйся

Трійця та День Конституції 2022 року: чи будуть вихідні дні?


Відповідно до частини третьої статті 67 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) у випадку, коли святковий або неробочий день, визначений статтею 73 КЗпП, збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

До початку повномасштабної війни українців могли чекати довгі вихідні 11–13 червня (субота-понеділок) та 25–28 червня (субота-вівторок, з перенесенням одного робочого дня на липневу суботу).

Однак статтею 6 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) встановлено інші правила у період воєнного стану, а саме призупинено дію статті 73 КЗпП щодо визначення святкових і неробочих днів.

Тому 12 червня (неділя) є звичайним календарним вихідним днем, а 13 та 28 червня є звичайними календарними робочими днями, робота в які оплачується у звичайному порядку (під час воєнного стану).

ТОП-50 відповідей на запитання кадровиків у воєнний час

ВІД РЕДАКЦІЇ. Відповідно до частини 3 статті 6 Закону України № 2136 період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, частин четвертої-п’ятої статті 67 КЗпП. Тобто не діє норма, відповідно до якої з метою раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями. Оскільки не застосовуються норми статті 73 КЗпП, тобто всі святкові та неробочі дні є звичайними календарними днями (робочими або вихідними згідно з режимом роботи підприємства), в перенесенні робочих та вихідних днів за розпорядженням КМУ від 26 серпня 2021 року № 1004-р «Про перенесення робочих днів у 2022 році» та відповідними наказами роботодавця, виданими на підставі цього розпорядження, немає сенсу. І такі накази в частині перенесення робочого дня з понеділка 27 червня на суботу 2 липня 2022 року мають бути скасовані. Оскільки на період дії воєнного стану діє норма частини 2 статті 3 Закону № 2136, норми частини третьої статті 32 КЗпП та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються, такий наказ може бути скасований до фактичної дати перенесення, тобто до 11 червня 2022 року, про що слід повідомити працівників.

Джерело: Управління Держпраці у Сумський області

Простій у воєнний час: оформлення й оплата

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...