...
Реєструйся

Трудові й соціальні гарантії для вагітних жінок і працівників із дітьми: нагадування для роботодавця


На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю або доглядає за хворим членом сім’ї, або особи, яка виховує малолітніх дітей без матері, ви зобов’язані перевести їх на неповний робочий день/тиждень.

Матерям дітей до півтора року, крім загальної перерви для відпочинку й харчування, надаються додаткові перерви для годування дитини – по 30 хвилин (60 хвилин, якщо дітей двоє й більше) кожні три години.

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Також у разі необхідності ви маєте надати вагітним жінкам і жінкам із дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безплатно або на пільгових умовах, а також надати їм матеріальну допомогу.

Ви не можете з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів із дітьми віком до трьох років (до шести років – якщо жінка подовжила відпустку для догляду за дитиною), одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю. Навіть за повної ліквідації підприємства або закінчення строкового трудового договору ви маєте працевлаштувати таких працівниць.

Читайте також: Чи виплачується допомога по вагітності та пологах жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Відповідно до статті 184 КЗпП, заборона щодо звільнення з ініціативи роботодавця встановлена не тільки для категорії працівниць, які продовжили відпустки до шестирічного віку дитини, а й для жінок, що мають дитину до шестирічного віку і яка потребує домашнього догляду. Частина третя статті 40 КЗпП і так містить норму загальну для всіх працівників, які перебувають у будь-якому виді відпусток, щодо заборони їх звільнення з ініціативи роботодавця.

 

Ця вимога також поширюється на осіб, які виховують малолітніх дітей без матері.

Від редакції «КАДРОВИК.UA»

Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років — стаття 6 Сімейного кодексу України (далі — СКУ), стаття 31 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ).

Неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років (ст. 6 СКУ, стаття 32 ЦКУ).

Тож гарантії, встановлені статтями 56, 176, 177, частинами третьою — восьмою статті 179, статтями 181, 182, 182-1, 184, 185, 186 КЗпП, поширюються також на осіб, які мають не тільки малолітніх дітей, а й дітей відповідного віку, що зазначений в нормах статей.

Особами, на яких поширюються ці гарантії, є:

  • батьки, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);
  • опікуни (піклувальники);
  • один із прийомних батьків;
  • один із батьків-вихователів.

 

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...