...
Реєструйся

Тривалість додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням


Тривалість відпусток визначається Законом України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР (далі — Закон № 504), іншими законами та нормативно-правовими актами України і незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.

Статтею 4 Закону № 504 серед видів відпусток визначено додаткові відпустки у зв’язку з навчанням, зокрема у зв’язку з навчанням у середніх навчальних закладах, у зв’язку з навчанням у професійно-технічних навчальних закладах, у зв’язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі (статті 13, 14 і 15 зазначеного Закону).

Тривалість наданої працівникові додаткової відпустки залежить від типу навчального закладу та ступеня його акредитації.

Працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, надаються додаткові оплачувані відпустки:

  1. на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на першому та другому курсах у вищих навчальних закладах:
    першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання — 10 календарних днів,
    третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання — 20 календарних днів,
    незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання — 30 календарних днів;
  2. на період настановних занять, виконання лабораторних робіт, складання заліків та іспитів для тих, хто навчається на третьому і наступних курсах у вищих навчальних закладах:
    першого та другого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання — 20 календарних днів,
    третього та четвертого рівнів акредитації з вечірньою формою навчання — 30 календарних днів,
    незалежно від рівня акредитації з заочною формою навчання — 40 календарних днів;
  3. на період складання державних іспитів у вищих навчальних закладах незалежно від рівня акредитації — 30 календарних днів;
  4. на період підготовки та захисту дипломного проекту (роботи) студентам, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, — два місяці, а у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації — чотири місяці.

Тривалість додаткових оплачуваних відпусток працівникам, які здобувають другу (наступну) вищу освіту за заочною (вечірньою) формою навчання у навчальних закладах післядипломної освіти та вищих навчальних закладах, що мають у своєму підпорядкуванні підрозділи післядипломної освіти, визначається як для осіб, які навчаються на третьому і наступних курсах вищого навчального закладу відповідного рівня акредитації.

Працівникам, допущеним до складання вступних іспитів в аспірантуру з відривом або без відриву від виробництва, для підготовки та складання іспитів надається один раз на рік додаткова оплачувана відпустка з розрахунку 10 календарних днів на кожний іспит.

Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва в аспірантурі та успішно виконують індивідуальний план підготовки, надається додаткова оплачувана відпустка тривалістю 30 календарних днів та за їх бажанням протягом чотирьох років навчання — один вільний від роботи день на тиждень з оплатою його в розмірі 50 % середньої заробітної плати працівника.

Для працівників, які навчаються у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, де навчальний процес має свої особливості, законодавством може встановлюватись інша тривалість відпусток у зв’язку з навчанням.