...
Реєструйся

Цьогорічні тренди на ринку праці


Мережа Центрів інформаційної підтримки бізнесу виокремила такі тренди на ринку праці у 2023 році:

  1. Роботодавці зі світлом, зв’язком і підтримкою. Компанії намагатимуться створювати для працівників відчуття «сильного плеча». Зокрема, закриватимуть базові потреби (світло, інтернет, тепло), чутимуть запити працівників. Люди залишатимуться лояльними до компаній, коли бачитимуть їхню підтримку України й відчуватимуть турботу про себе і свою сім’ю.
  2. Дисбаланс і можлива нестача кваліфікованих кандидатів. За даними Work.ua кількість вакансій у західних областях України становить зараз понад 90 % до лютого 2022 року. У Києві, центральних і південних областях ринок праці відновився приблизно на третину. Багато фахівців виїхали з країни або поки що не бажають розглядати нові пропозиції через нестабільність. Якщо повернення спеціалістів з інших країн не відбудеться, може виникнути нестача кваліфікованих кадрів, за яких роботодавці змагатимуться.
  3. Ризик і кар’єра не на часі. Зміна роботи під час війни — це додатковий психологічний і фінансовий стрес. Тому кар’єрні й зарплатні амбіції можуть бути відкладені до кращих часів.
  4. Робота не по 8 годин, а на результат. Ракетні обстріли, вимкнення електроенергії, перебої зі зв’язком — усе це негативно впливає на бізнес. Але бізнес — це система, яка має працювати, незважаючи ні на що. Компанії забезпечуватимуть підтримку й захист співробітникам, які своєю чергою підтримуватимуть бізнес і шукатимуть можливості працювати, коли є можливість — рано вранці, ввечері чи у вихідні. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат.
  5. Більше можливостей матимуть ті, хто готовий учитися. Відбувається зміна рекрутингу: зі «знайти співробітника, який уже вміє» на «знайти співробітника, який має талант і готовність учитися того, що потрібно».
  6. Емоційна стійкість як конкурентна перевага. Роботодавці почали звертати на емоційний стан кандидата значно більше уваги. Бути відкритим до змін і вміти швидко адаптуватися до ситуації, не втрачаючи ефективності, — важлива конкурентна перевага кандидата зараз і в майбутньому.
  7. Скасування «чоловічих / жіночих» професій. У роботодавців зміниться ставлення до добору працівників з урахуванням статі. Вони вже розуміють, що професіоналізм не має гендеру, віку й будь-яких інших обмежень.

Найкращі авторські статті з трудового законодавства від експертів проєкту «КАДРОВИК.UA».

Джерело: Мережа Центрів інформаційної підтримки бізнесу

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...