...
Реєструйся

У Раді пропонують схвалити зміни для перерахунку пенсій держслужбовцям


Комітет з питань соціальної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо перерахунку пенсій державним службовцям.

Законопроектом №7406 пропонується визначити порядок перерахунку пенсій для державних службовців, зокрема зберегти за особами, яким призначено пенсію до набуття чинності Закону України від 03.10.2017 року №2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», право на перерахунок пенсії на тих підставах, які діяли на час виходу особи на пенсію, у тому числі у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим працівникам. При цьому умови та порядок перерахунку пенсій таким особам визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

Водночас Головне науково-експертне управління, підтримавши запропоновані зміни, висловило деякі застереження. На їх думку, необґрунтованою, з позиції рівності прав громадян, виглядає пропозиція щодо проведення перерахунків пенсій, призначених лише до набрання чинності Законом України № 2148-19 від 03.10.2017 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Адже згідно з пунктами 10 та 12 Прикінцевих положень Закону України «Про державну службу» право на призначення пенсій відповідно до цього Закону мають і  державні службовці, які на момент набрання чинності Законом України «Про державну службу» мали необхідний стаж державної служби 10 та 20 років і яким пенсії згідно із цим Законом можуть бути призначені у період після набрання чинності Законом № 2148-19. Тому реалізація пропозиції призведе до обмеження права на перерахунок пенсій державних службовців, яким пенсії будуть призначені в майбутньому. Наслідком цього стане порушення конституційних прав громадян щодо рівності їх перед законом. 

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може його «докупити»
Особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може укласти договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного ...