...
Реєструйся

У РАЗІ ПЕРЕЇЗДУ ПЕНСІОНЕРА-ПЕРЕСЕЛЕНЦЯ ВИПЛАТА ПЕНСІЇ НЕ ПРИПИНЯЄТЬСЯ – ВС


Велика Палата ВС розглянула апеляційну скаргу Бахмутського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області у справі № 805/402/18 і залишила в силі рішення Касаційного адміністративного суду у складі ВС. Цим рішенням розпорядження Бахмутського об’єднаного управління ПФУ Донецької області про припинення виплати позивачці пенсії до з’ясування визнано протиправним та скасовано. Також відповідно до рішення суду відповідач зобов’язаний відновити виплату позивачці призначеної за віком пенсії з дати припинення виплати.

Позивачка звернулася до суду з позовом до Бахмутського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області про визнання неправомірними дій, зобов’язання вчинити певні дії, оскільки є пенсіонером та отримує пенсію за віком. У зв’язку з проведенням бойових дій та АТО в населеному пункті вона була вимушена покинути своє постійне місце проживання та переїхати до Бахмутського району Донецької області, де і стала на облік як внутрішньо переміщена особа.

Проте зазначений суб’єкт владних повноважень припинив їй виплату пенсії з підстав, не передбачених ст. 49 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», вказуючи на те, що реалізація прав зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення здійснюється з урахуванням актів Кабміну, які не визнавалися неконституційними та такими, що не відповідають актам вищої юридичної сили.

Чинний механізм виплати пенсій, який поєднує право на пенсію з реєстрацією пенсіонера як внутрішньо переміщеної особи, призвів до численних звернень до суду з адміністративними позовами внутрішньо переміщених осіб про визнання неправомірними дій та зобов’язання вчинити певні дії відповідними територіальними управліннями ПФУ.

У цій справі Верховний Суд дійшов висновку, що позовні вимоги про визнання неправомірними дій відповідача щодо припинення виплати призначеної позивачу пенсії за віком та зобов’язання відповідача відновити виплату призначеної пенсії є обґрунтованими й такими, що підлягають задоволенню. І позовна вимога про визнання неправомірними дій Бахмутського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Донецької області щодо припинення з 1 квітня 2017 року виплати призначеної за віком пенсії особі охоплюється визнанням протиправним і скасуванням розпорядження Бахмутського об’єднаного управління ПФУ Донецької області про припинення позивачу виплати пенсії до з’ясування.

Верховний Суд також звернув увагу на ознаки типових справ у контексті цієї зразкової адміністративної справи та обставини зразкової справи, які обумовлюють і виключають типове застосування норм матеріального права.

Джерело: ligazakon.net

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...