...
Реєструйся

У РАЗІ ПРИЗОВУ НА ВІЙСЬКОВУ СЛУЖБУ НЕОБХІДНО ОТРИМАТИ ОФІЦІЙНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ ВІД ПРАЦІВНИКА


Законодавство зобов’язує роботодавця зберігати місце роботи, посаду та середній заробіток за працівниками, які призвані на строкову військову службу під час дії особливого періоду.

Однак, який документ є підставою для початку нарахування середнього заробітку працівнику, який призваний на строкову службу?

Пояснює управління з питань праці ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Повістку призовник пред’являє своєму роботодавцю. Вона і відповідна заява працівника-призовника є підставою для видання наказу про його звільнення на період служби від роботи і для надання йому трудових гарантій, передбачених ч. 3 ст. 119 КЗпП. Причому це може бути як оригінал повістки, так і її засвідчена копія.

Про призов громадянина на строкову військову службу військкомат також письмово повідомляє підприємство, на якому цей громадянин працює (абз. 3 п. 253 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженого Указом Президента України від 10.12.2008 р. № 1153/2008). Зробити це військкомат зобов’язаний у 10-денний строк (лист Міноборони від 20.11.2015 р. № 116/2/2/21362).

Зважаючи на ситуацію, що склалася на підприємстві “Х”, слід дійти висновку, що підприємству було усно повідомлено рідними працівника – призовника про причини відсутності його на роботі. Отже, офіційного повідомлення працівником або військкоматом щодо призову, на адресу підприємства не надходило, відповідно, підстави для виплати середнього заробітку – відсутні, оскільки на сьогодні, офіційні причини відсутності працівника на роботі нез’ясовані.

Таким чином, з метою недопущення порушень законодавства про працю в частині виплати середнього заробітку працівнику, що призваний на строкову військову службу, підприємству необхідно надіслати запит до військкомату та отримати офіційне підтвердження усної інформації від рідних працівника, що проходить військову службу в ЗСУ.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...