...
Реєструйся

Як уникнути переохолодження: основні правила поведінки у холод


В Україні похолодало. За минулу добу від переохолодження та обморожень постраждали десятки українців, особливо, в Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Черкаській, Чернігівській областях і місті Києві. 12 із них госпіталізовано, інформують центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф України.

У зв’язку з цим Міністерство охорони здоров’я нагадує про основні правила поведінки, які захистять від переохолодження і обморожень.

Правило №1 в холодну погоду – ніякого алкоголю, адже відчуття тепла при його вживанні оманливе. Незалежно від того, який саме алкогольний напій ви п’єте. Алкоголь розширює кровоносні судини на поверхні тіла, тож прилив крові викликає відчуття тепла. Внутрішні органи в цей час тепло втрачають. Тут і криється небезпека. Втрата тепла з поверхні шкіри, кінцівок на холоді відбувається швидко, а загальна температура тіла знижується.

Особливо обережними треба бути людям, які мають сердцево-судинні захворювання. Незалежно від кількості, вживання алкоголю негативно впливає на організм та призводить до низки хвороб.

Основні правила поведінки у холод:

  • ніякого алкоголю і куріння;
  • ситість: не виходьте з дому голодними, а якщо змерзли – з’їжте щось і пийте достатньо рідини;
  • багатошаровість одягу і «ні» тісному взуттю;
  • рукавички, шапка, шарф, піднятий комір – обов’язково, вони захистять відкриті ділянки шкіри від холоду;
  • актив: щоби зігрітися, рухайте руками, пальцями ніг, але уникайте перевтоми, бо коли ви втомлені, то втрачаєте тепло швидше;
  • кожні півгодини-годину заходьте у тепле приміщення.

Щоби уникнути контактного обмороження, не торкайтесь металу руками або язиком і будьте обережні, якщо працюєте з бензином при мінусовій температурі.

І найголовніше: стежте за прогнозом погоди і не виходьте з дому без нагальної потреби у негоду, якщо ж температура повітря нижча –10, уникайте подорожей на далекі відстані, дбайте, щоб ваш мобільний телефон був завжди зарядженим.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...