...
Реєструйся

УЧАСНИКАМ ВІЙНИ ПОВЕРНУТЬ СКАСОВАНІ В 2015 РОЦІ ПІЛЬГИ: КСУ УХВАЛИВ РІШЕННЯ


Велика палата Конституційного Суду України визнала неконституційними положення законів № 76-VIII та № 3551-XII щодо скасування ряду пільг (безоплатні ліки, 50%-на знижка на квартплату тощо) для ветеранів війни, учасників бойових дій, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, якщо дохід їх сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців перевищував мінімальний пільговий дохід.

Також визнано неконституційним скасування пільг на проїзд для учасників війни, осіб, на яких поширюється дія Закону № 3551, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Відповідне рішення № 12-р/2018 було ухвалено 18 грудня.

КСУ вказав, що обмеження або скасування положеннями Закону № 76 пільг, установлених Законом № 3551, фактично є відмовою держави від її конституційних зобов’язань щодо соціального захисту осіб, які захищали Вітчизну, та членів їхніх сімей.

У рішенні зазначено, що встановлення пільг ветеранам війни, особам, на яких поширюється чинність Закону № 3551, є одним із засобів реалізації державою конституційного обов’язку щодо забезпечення соціального захисту осіб, які захищали Батьківщину, її суверенітет і територіальну цілісність, та членів їхніх сімей. Держава не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов’язання щодо соціального захисту осіб, які вже виконали свій обов’язок щодо захисту суверенітету і територіальної цілісності. Невиконання державою соціальних зобов’язань щодо ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону № 3551, підриває довіру до держави.

У разі зміни правового регулювання набуті вказаними особами пільги чи інші гарантії соціального захисту повинні бути збережені із забезпеченням можливості їх реалізації. Обмеження або скасування таких пільг, інших гарантій соціального захисту можливе лише у разі запровадження рівноцінних або більш сприятливих умов соціального захисту. Але законодавець не передбачив рівноцінної заміни або компенсації скасованих пільг.

Визнані неконституційними положення втратять чинність через три місяці з дня ухвалення рішення: в цей період для встановлення альтернативних варіантів компенсації скасованих пільг потрібно передбачити кошти у Державному бюджеті України, внести відповідні зміни до законів.

КСУ визначив, що застосуванню підлягатимуть пункти 7, 16 частини першої статті 14, пункти 7, 18 частини першої статті 15, пункти 6, 15, 16 частини першої статті 16 Закону № 3551 “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” у редакції до внесення змін Законом № 76.

Нагадаємо, КСУ вже визнав неконституційними положення Закону № 76 щодо скасування пільг чорнобильцям.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...
Трудові й соціальні гарантії для вагітних жінок і працівників із дітьми: нагадування для роботодавця
На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю або доглядає за хворим членом сім’ї, ...
Щодо обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки: роз’яснення Мінекономіки
Обчислення середньої заробітної плати працівникам проводиться відповідно до норм Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від ...