...
Реєструйся

УЧИТЕЛІ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ОТРИМАЮТЬ НАДБАВКУ ПІСЛЯ СЕРТИФІКАЦІЇ


У 2019 році стартує пілотний проект сертифікації вчителів, у якому зможуть взяти участь 1 тис вчителів початкових класів.

Відповідне Положення про сертифікацію педагогічних працівників затвердив Уряд 27 грудня 2018 року.

Метою сертифікації є виявлення та стимулювання педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

У 2019-му році МОН обмежило кількість учасників до 1 тис. осіб, а також поширило це лише на одну категорію педагогів – учителів початкових класів. Пілотування сертифікації також продовжиться у 2020 та 2021 роках.

Кожен, хто пройде сертифікацію, отримає відповідний сертифікат, зможе зарахувати успішне проходження сертифікації замість атестації з підвищенням на 1 кваліфікаційну категорію та отримати 20 % надбавку до заробітної плати.

Єдина обов’язкова вимога до вчителів, що не змінюватиметься впродовж пілотування, – наявність стажу роботи не менше 2 років.

Зареєструватися на сертифікацію можна буде на сайті Українського центру оцінювання якості освіти з 15 січня до 1 лютого 2019 року включно.

Загалом сертифікація складатиметься з 3 етапів:

  • вивчення практичного досвіду роботи педагога. За проведення цієї частини сертифікації відповідатиме Державна служба якості освіти, що формує пул незалежних освітніх експертів – викладачів, вчителів, тренерів НУШ тощо. До кожного вчителя виїжджатиме щонайменше 2 експерти, щоб зробити оцінку діяльності незалежною та об’єктивною. За попереднім графіком виїзди експертів триватимуть 2 періоди: із середини лютого до кінця 2018 – 2019 навчального року та з вересня 2019-го до жовтня 2019-го. До кожного вчителя експерти навідуватимуться лише 1 раз, зареєстрований на сертифікацію педагог отримає попередження про візит експертів на власну ел. пошту не пізніше ніж за 3 дні до їхнього приїзду;
  • зовнішнє незалежне тестування. За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти. За попереднім графіком воно відбуватиметься у період між 2-ю половиною жовтня – початком листопада (у період масових канікул);
  • електронне портфоліо – третя обов’язкова складова сертифікації. Електронне портфоліо – сформована учасником сертифікації в електронному вигляді добірка матеріалів, що свідчить про педагогічну майстерність учасника сертифікації. Воно має містити: заповнену анкету самооцінювання; опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, може містити відеофрагмент уроку); додаткові матеріали (за бажанням педагога). Усі ці матеріали вчитель має завантажити на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

Визначатиме результати сертифікації спеціально створена експертна комісія при МОН, до якої увійдуть представники УЦОЯО, ДСЯО, МОН та громадськості.

Комісія встановлюватиме порогові бали з 2 етапів випробування: вивчення практичного досвіду та тестування.

Сертифікацію пройдуть та отримають відповідний документ про це всі вчителі, які за кожною із цих складових набрали кількість балів, яка дорівнює або перевищує порогові бали.

Якщо учасник подолав поріг з тестування і не подолав з вивчення практичного досвіду – комісія може прийняти рішення вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду комісія може встановити успішне проходження учасником сертифікації.

Сертифікат не може бути виданий учаснику, який не брав участь в одній зі складових сертифікації; не створив власне е-портфоліо та не завантажив його; проводив репетицію (репетиції) навчального заняття (навчальних занять). Зауважимо, що учасникам сертифікації категорично забороняється проводити репетиції навчальних занять. У разі встановлення такого факту експертна група фіксує це в експертному висновку, а результати оцінювання роботи такого учасника сертифікації анулюються.

Три основні засади, на яких ґрунтуватиметься сертифікація: добровільність; роботу вчителів оцінюють освітяни, а не чиновники; непроходження сертифікації не несе жодних наслідків.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації