...
Реєструйся

Українці, які працювали в росії, можуть лишитися без пенсії


У Мінсоцполітики заявили, що українці які працювали в рф, зараз мають проблеми із пенсійними виплатами в Україні.

В українців, які працювали в росії та мали там страховий стаж, можуть виникнути проблеми із отриманням пенсії, проте влада планує вирішити цю ситуацію, – повідомила перша заступниця міністра соціальної політики України Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

Читайте також: Про зарахування до страхового стажу періоду догляду за особою з інвалідністю І групи

Наразі українці, які проживали у росії або на окупованій території Криму, а потім повернулися на підконтрольну Україні територію, стикаються з проблемами нарахування та виплати пенсій.

«Фактично громадяни, які переїхали з Криму на підконтрольну Україні територію, не мають можливості для призначення пенсій. Оскільки за чинним законодавством, щоб призначити їм пенсії, потрібно отримати підтвердження від пенсійного фонду рф про те, що росія не виплачує такому громадянину пенсію», – сказала чиновниця.

Згідно з чинним законодавством, щоб отримати пенсію, цим громадянам потрібно мати підтвердження від пенсійного фонду російської федерації, що росія не виплачує їм пенсійних виплат. Однак, під час повномасштабної війни, Україна не може отримати ці дані від росії, що фактично унеможливлює отримання пенсій цим громадянам.

Раніше писали: Пенсіонерам з низькою пенсією доплачуватиме міжнародна організація

Заступниця міністра соцполітики України пояснила, що ця проблема стосується не лише декількох сотень пенсіонерів, адже потенційно таких громадян може бути значно більше.

Також вона вказала на те, що росія денонсувала угоду про пенсійне забезпечення між рф та Україною, що призвело до відсутності врегулювань для громадян України, які протягом частини свого життя працювали в росії.

 

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: СУДОВО-ЮРИДИЧНА ГАЗЕТА

Авторський дистанційний курс підвищення кваліфікації кадровиків від Вікторії Ліпчанської. Вищий рівень

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...