...
Реєструйся

Уряд змінив порядок призначення керівників держпідприємств


Уряд вніс зміни до порядку проведення конкурсного відбору керівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 21 березня 2018 року № 190.

Вимоги оновлено Порядку поширюватимуться на відбір кандидатур на посаду голови виконавчого органу господарських товариств та незалежних членів наглядових рад особливо важливих для економіки підприємств, крім державних банків, відбір незалежних членів до яких врегульовано статтею 7 Закону України “Про банки і банківську діяльність”.

Підставою для оголошення відбору керівника особливо важливого для економіки підприємства є рішення суб’єкта управління або, якщо суб’єкт управління протягом 30 днів з моменту відкриття відповідної вакансії не оголосив відбір, — відповідне рішення Кабінету Міністрів України. Міністр Кабінету Міністрів України повинен протягом 30 днів з моменту, коли у Кабінету Міністрів України виникло право оголосити відбір, подати до Кабінету Міністрів України проект відповідного рішення про оголошення відбору керівника особливо важливого для економіки підприємства.

Кандидатура, відібрана за результатами конкурсного відбору на посаду керівника підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн. гривень, погоджується Кабінетом Міністрів України за поданням керівника суб’єкта управління (крім випадків, коли відповідне підприємство є особливо важливим для економіки).

До подання щодо погодження кандидатури на посаду керівника підприємства, що має стратегічне значення для економіки та безпеки держави і вартість активів якого за даними останньої фінансової звітності або річний розмір чистого доходу якого перевищує 200 млн. гривень, додаються:

  • проект рішення Кабінету Міністрів України про погодження кандидатури, завізований керівником суб’єкта управління;
  • протокол засідання комісії;
  • біографічна довідка з кольоровою фотокарткою, що засвідчується підписом керівника служби управління персоналом суб’єкта управління, скріпленим печаткою (за наявності);
  • згода на обробку персональних даних;
  • копії, засвідчені підписом керівника служби управління персоналом суб’єкта управління, скріпленим печаткою (за наявності):
    – заяви кандидата про прийняття на посаду;
    – документа про погодження кандидатури з головою відповідної місцевої держадміністрації (відповідно до статті 36 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”);
    – статуту підприємства.

Результати відбору оприлюднюються на офіційному веб-сайті суб’єкта управління.

Рішення комісії є підставою для укладення протягом двох тижнів контракту між суб’єктом управління та переможцем конкурсного відбору.

Погодження призначення керівника підприємства головою місцевої держадміністрації здійснюється в установленому порядку. У разі вмотивованої відмови голови облдержадміністрації (підтримки головою облдержадміністрації вмотивованої відмови голови райдержадміністрації) у погодженні призначення керівника підприємства суб’єкт управління вносить на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо надання згоди на призначення такого керівника.”;

Комісія має право прийняти вмотивоване рішення про відхилення всіх пропозицій учасників та про повторне проведення конкурсного відбору. У разі коли пропозицію подав лише один учасник, конкурс не проводиться. При цьому оголошується повторне проведення конкурсного відбору.

У разі відсутності претендентів на участь у конкурсному відборі, визнання комісією конкурсних пропозицій такими, що не відповідають вимогам пункту 18 цього Порядку або реалізація яких не забезпечує належну ефективність управління підприємством, чи у разі непогодження Кабінетом Міністрів України призначення керівника приймається рішення про повторне проведення конкурсного відбору.

Для визначення претендентів на посади керівників особливо важливих для економіки підприємств Кабінет Міністрів України утворює комітет з призначення керівників особливо важливих для економіки підприємств (далі — комітет з призначення) та комісію з відбору керівників особливо важливих для економіки підприємств.

Джерело: ukrainepravo.com

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...