...
Реєструйся

В новий рік з новими розмірами штрафів за використання праці неналежно оформлених працівників


Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» встановлено мінімальну заробітну плату з 1 січня 2019 року – 4173 грн. А, отже, зростуть і розміри штрафів за використання нелегальної праці.

Згідно із законодавством про працю, юридичні та фізичні особи-підприємці за фактичний допуск працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку в разі фактичного виконання роботи цілий день або виплату заробітної плати в «конверті» сплатять 125 190 гривень (тобто 30 мінімальних зарплат).

Порушення встановлених державою гарантій оплати праці та недотримання пільг і гарантій, визначених спеціальними законами України, обійдеться у 41 730 гривень (10 мінімальних зарплат).

За порушення термінів виплати заробітної плати та інших платежів (більше ніж за один місяць) і виплату заробітної плати та інших платежів не в повному обсязі тепер доведеться сплатити 12 519 гривень (3 мінімальні зарплати).

Інші порушення законодавства про працю (ненадання відпустки, невірне ведення табеля тощо) – 4173 гривні (1 мінімальна зарплата).

Також, згідно зі статтею 41 КУпАП за фактичний допуск працівника до роботи без трудового договору на керівника підприємства накладається штраф від 8,5 до 17 тисяч гривень.

За недопущення інспектора до перевірки, яка проводиться з метою виявлення нелегальних працівників чи виплати зарплати «в конверті», працедавцю загрожує 417 300 гривень штрафу.