...
Реєструйся

Відбулися курси підвищення кваліфікації «КАДРОВИК–2015»!


Майже 40 начальників відділу кадрів, кадровиків, менеджерів з персоналу, діловоді, юристів та роботодавців з усієї України в період з 25 по 29 травня навчалися на з курсах підвищення кваліфікації «КАДРОВИК–2015»!

ТИЖДЕНЬ НОВИХ ЗНАНЬ ТА ВРАЖЕНЬ

Навчально-тематичний план, розрахований на 72 години навчання, був заповнений лекційними заняттями,  консультаціями, самостійною роботою слухачів. Крім того, вони мали можливість отримати методичні рекомендації з професійних питань, обмінятися досвідом, поспілкуватися.

 Організатори семінару – співробітники видавничого дому «МЕДІА–ПРО», департамент професійного навчання – підготували до розгляду широкий тематичний спектр питань. Для проведення занять були запрошені досвідчені фахівці-практики, імена яких добре відомі у професійних колах. Курси відбулися за підтримки Академії праці, соціальних відносин і туризму.

 Оформлення працівника на роботу по-новому. Повідомлення про прийняття на роботу нового працівника: порядок, форма, терміни. Чи стосується таке повідомлення сумісників? Трудовий договір в письмовій формі: рекомендація чи необхідність? Практичні поради з оформлення наказу на прийом без наслідків фінансових санкцій. Приховані трудові відносини або працівники за договорами підряду: всі секрети таких договорів. Як максимально захистити підприємства від ризиків за такими договорами? Як правильно складати договори підряду з фізичними особами? Чого не варто робити з договорами? Ці та багато інших питань було розкрито на лекціях Ліпчанської Вікторії Олександрівни, експерта Єдиної електронної системи «Кадровик-онлайн» та провідного експерта Всеукраїнської асоціації кадровиків.

Велика увага була приділена ряду питань практичного спрямування: ішлося про виникнення трудових відносин та трудовий договір, його зміст та форму. Трудову функцію працівника. Прийняття на роботу (обрання, конкурс, призначення). Умови укладання трудового договору на визначений термін. Атестацію працівників. Види зміни умов трудового договору. Відсторонення від роботи. Кадрову безпеку в умовах економічної нестабільності. Проблемні питання застосування трудового законодавства. Добір працівників: прийняття рішень про відмову в прийнятті на роботу, правові наслідки, засоби захисту роботодавця. Трудовий договір: трудову функцію, переведення, переміщення. Розірвання трудового договору: класифікація підстав для звільнення. Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця: чи все так просто? Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця: помилки роботодавця, їх правові наслідки. Iнші підстави для розірвання трудових договорів. Попередження індивідуальних трудових спорів: що необхідно знати для врегулювання та розв’язання спорів між роботодавцем і працівником. Судова практика розгляду трудових спорів: судові ризики для роботодавця. «Історія однієї справи»: яскраві приклади з судової практики. Про них розповів експерт єдиної електронної системи «Кадровик-онлайн» — Васильова Зоя Миколаївна.

Секретами та тонкощами соціальної реформи поділився Постернак Микола Миколаєвич — головний консультант Лівобережної міжрайонної виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Були розглянуті такі теми: новий закон і новий фонд соціального страхування замість двох інших фондів: як відбувається реформа, види соціального страхування. Страхування з тимчасової втрати працездатності: що змінилося? Види страхових виплат і коментарі по них. Оплата п’яти перших днів лікарняного: діють старі чи нові норми? Нові довідки разом з листками або декретною: ОК-5 і ОК-7-з. Які працівники зобов’язані надавати такі довідки разом з лікарняним листком? Для чого? Дії кадровиків.

Планом занять були передбачені теми, що мали на меті поглибити знання слухачів курсів про мобілізацію та демобілізацію працівників: аналіз змін діючого законодавства. Зміни до статті 119 КЗпП України та довгоочікуваний порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період. Дії кадровика при мобілізації та демобілізації працівників. З цими та іншими важливими темами ознайомив головний редактор Єдиної електронної системи «КАДРОВИК-онлайн» Руденко Світлана Миколаївна.

Рівень організації та проведення підвищення кваліфікації отримали позитивну оцінку всіх учасників. Незважаючи на різний стаж роботи за спеціальністю, кожен мав нагоду долучитися до нових надбань у кадровій справі, знайти відповіді на свої питання, а відтак піднятися на новий щабель у своєму професійному зростанні. Наприкінці курсів учасники отримали свідоцтва державного зразка.