...
Реєструйся

Президент підписав Закон про умови повернення строкових депозитів


Закон спрямований на встановлення стабільності банківської системи

Президент України підписав Закон № 424-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів», який був прийнятий Верховною Радою України 14 травня.

Закон спрямований на встановлення стабільності банківської системи. З цією метою затверджено зміни до Цивільного кодексу і Закону «Про цінні папери та фондовий ринок», відповідно до якого клієнти банку зможуть отримати вклади і нараховані за ним відсотки за строковими банківськими договорами по закінченню терміну дії договору.

При цьому дострокове повернення даного вкладу та нарахованих відсотків за цим вкладом можливе лише тоді, коли це передбачено умовами договору строкового банківського вкладу.

Договір банківського вкладу буде вважатися продовженим тільки на умовах вкладу на вимогу. Тобто, пролонгація договору на умовах строкового вкладу можлива тільки при особистому переукладанні договору вкладником.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Положення цього Закону не застосовуються до договорів банківського строкового вкладу, укладеними до набрання ним чинності.

Як раніше зазначалося, Закон не скасовує право громадян на дострокове розірвання депозитної угоди. Звернувшись в банк, вкладник завжди буде мати вибір — розмістити свої кошти на традиційний поточний рахунок з максимально гнучкими умовами щодо зняття-поповнення, вибрати строковий депозит з можливістю дострокового вилучення, або укласти договір строкового депозиту без права на дострокове зняття.

Банкіри позитивно оцінюють дані зміни і відзначають, що впровадження «справжньої терміновості» депозитів фізосіб дозволить банкам у перспективі сформувати надійну ресурсну базу для середньо- та довгострокового кредитування економіки, а також зменшити процентні ставки за кредитами.

За інформацією прес-служби Президента