...
Реєструйся

Відпустка та хвороба: особливості продовження чи компенсації


У ситуації, коли тимчасова непрацездатність настала у період відпустки, тоді таку відпустку продовжують на кількість днів, протягом яких працівник відповідно до лікарняного листка був непрацездатний — нагадують в Мінекономіки із відсиланням до пункту 1 частини другої статті 11 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР.

Сам по собі факт тимчасової непрацездатності не означає, що працівник може на свій розсуд вирішувати питання про перенесення відпустки на період, безпосередньо наступний за днем завершення тимчасової непрацездатності. Навіть при продовженні відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника невикористана частина щорічної відпустки по закінченні зазначених обставин не використовується працівником самостійно, вона має бути надана. Цю частину відпустку надають шляхом видання роботодавцем наказу (розпорядження) на підставі листка тимчасової непрацездатності працівника та його заяви.

На цьому наголошено в листі Мінекономіки від 15 жовтня 2020 року № 3512-06/62457-09.

Також в міністерстві вказують, у випадку виконання умови щодо використання працівником у відповідному робочому році щорічної відпустки тривалістю 24 календарні дні, невикористану частину щорічної відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника у даному випадку можна замінити грошовою компенсацією на підставі листка тимчасової непрацездатності, заяви працівника та наказу роботодавця про надання компенсації за невикористану частину відпустки.

Проте зважайте, якщо дата продовженої відпустки або дата наказу роботодавця про надання компенсації за невикористану частину відпустки припадає на наступний місяць після первинного надання щорічної відпустки, тоді розраховують нову середню заробітну плату згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим   постановою КМУ від 8 лютого 1995 року № 100, виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати зазначеної компенсації.

В такому разі треба сторнувати суму відпускних, що припадають на дні тимчасової непрацездатності працівника, нарахувати лікарняні, та нарахувати суму відпускних за календарні дні продовженої відпустки виходячи з нової середньої зарплати.

При обчисленні середньої зарплати для оплати часу продовженої відпустки або виплати компенсації треба врахувати лікарняні.