...
Реєструйся

Зміни до «карантинної» постанови Уряду


У газеті «Урядовий кур’єр» від 08.06.2021 № 108 опублікована постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» від 2 червня 2021 року № 583, яка переписала умови карантину та обмежувальних протиепідемічних заходів (зміни в карантинній Постанові № 1236).
Маємо оновлені критерії для «зеленого» рівня епідемічної небезпеки, який дає змогу переглянути підходи до протиепідемічних обмежень у бік пом’якшення на усій території України.
Тепер можуть не проходити самоізоляції при перетині кордону України громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають на території України, не лише із негативним тестом на COVID-19 методом ПЛР, а і експрес-тестом на антиген, які проведені не більш як за 72 години до перетину державного кордону, або із документом, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації.
Проте попри ці зміни, є певні пом’якшення для бізнесу, передусім закладів громадського харчування, культури та розміщення осіб.
У Мінкультури та інформполітики вказують, що для регіонів «жовтого» рівня епідемічної небезпеки дозволили:
— масові, зокрема культурні, розважальні, релігійні, заходи (у т.ч. в закладах громадського харчування) за участю більше однієї особи на 4 кв. м. площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі) або наповненістю залів понад 2/3 місць;
— приймання відвідувачів у кінотеатрах, інших закладах культури з наповненістю кінозалів або залів понад 2/3 місць (розміщення здійснюють з дотриманням заповнення двох рядів відвідувачами і одним порожнім рядом) або понад 50% місць (розміщення здійснюють з дотриманням шахового порядку, зокрема для груп із двох осіб) у кожному окремому залі;
— діяльність закладів громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо) з організацією дозвілля, у тому числі проведення святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій;
Заклади, що надають послуги з розміщення (наметові містечка, трейлерні парки, бунгало тощо) зможуть працювати в усіх зонах, окрім червоної. Однак, якщо область потрапляє до помаранчевої чи червоної зони, можливі посилені заходи контролю та додаткові обмеження.
При цьому зазначені обмеження при проведенні масових заходів не застосовують за умови наявності в усіх учасників та організаторів заходу негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більше як за 72 години до здійснення заходу, або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації.
Також дозволили роботу бізнесу з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів) без обмеження часу. У закладах громадського харчування скоротили відстань між столиками до 1,5 м (раніше було 2 м).