...
Реєструйся

«Військова» відпустка: право чи обов’язок?


Працівник — учасник АТО не пише заяву на додаткову оплачувану відпустку. Скоро закінчується рік, відпустка пропадає. Він про це поінформований, але йти у відпустку не бажає. Чи нестиме підприємство відповідальність, якщо такий працівник не використає відпустку? Чи він має письмово відмовитися?

З 06.06.2015 р. окремі категорії ветеранів війни отримали можливість скористатися додатковою оплачуваною відпусткою тривалістю 14 календарних днів на рік (далі — «військова» відпустка). До них належать учасники бойових дій та інваліди війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 р. № 3551-XII.

Право на таку відпустку передбачене в ст. 772 КЗпП та ст. 162 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

«Військова» відпустка не належить до щорічних. Отже, норми ст. 10—12 Закону про відпустки, передбачені для щорічних відпусток, на порядок надання такої відпустки не поширюються. «Військову» відпустку надають за календарний рік незалежно від відпрацьованого у цьому році часу. Така відпустка має бути використана працівником протягом календарного року. Відпустку, початок якої припадає на попередній рік, а закінчення — на наступний, вважають відпусткою за той рік, на який припадає її початок.

Якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на «військову» відпустку в поточному році, то на наступні роки не використані ним дні такої відпустки не переносяться.

Держава гарантує пільги щодо використання чергової щорічної відпустки у зручний для таких працівників час, а також одержання ними додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік. Користуватися цією пільгою чи ні 

Повний текст статті читайте в системі «КАДРОВИК-онлайн»

Увага! Матеріалами системи можуть користуватися лише передплатники «КАДРОВИК-онлайн» з повним доступом.

З відповіді ви дізнаєтеся, зокрема, про:

  • підстави для надання відпустки;
  • тривалість відпустки;
  • нюанси надання відпустки;
  • відповідальність роботодавця за ненадання такої відпустки.
З питань придбання доступу до системи:
(044) 507-2226 (27), podpiska@mediapro.com.ua

Замовити безкоштовний доступ для тестування системи »

Придбати доступ