...
Реєструйся

Військовий збір планують скасувати


Депутати пропонують скасувати з 1 січня 2020 року військовий збір. Відповідний законопроект № 2252 зареєстрований у Верховній Раді 10 жовтня.

На думку експертів та практиків, правова природа військового збору є незрозумілою, оскільки військовий збір фактично повторює фіскальні функції податку та доходи фізичних осіб, що призводить до подвійного оподаткування одного об’єкту оподаткування — заробітної плати, винагороди за цивільно-правовими угодами тощо.

Проект Закону передбачає внести зміни до Податкового кодексу України (далі — ПКУ) щодо виключення пункту 16-1 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в якому зазначені основні елементи збору: платники  збору, об’єкти оподаткування збором, ставка збору, порядок нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету тощо.

У результаті прийняття та реалізації норм законопроекту планується зменшити навантаження нам фонд оплати праці платників збору, скорочення частки заробітних плат, що видаються неофіційно, збільшиться сума надходжень податків на доходи фізичних осіб.