...
Реєструйся

ВР має намір дозволити громадянам кримінальне переслідування корупціонерів


Пропонується надати право громадському обвинувачу використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами».

Законопроектом пропонується запровадити в кримінальне процесуальне законодавство інститут громадського обвинувачення в сфері службових злочинів з ознаками корупційних діянь.

Згідно з проектом, громадським обвинувачем є будь-яка фізична або юридична особа, яка безпосередньо є потерпілою від кримінального правопорушення або якій стало відомо про вчинення щодо інших осіб кримінального правопорушення, стосовно якого допускається кримінальне провадження у формі громадського обвинувачення, та яка подала слідчому, прокурору заяву, повідомлення про вчинення відповідного кримінального правопорушення та заяву про проведення кримінального провадження у формі громадського обвинувачення. Громадськими обвинувачами можуть виступати громадське об’єднання, потерпілий, та не може бути особа, яка за своєю посадою зобов’язана виявляти і розслідувати кримінальні та інші правопорушення, вести боротьбу зі злочинністю.

Права та обов’язки громадського обвинувача виникають в особи з моменту подання нею слідчому, прокурору заяви, повідомлення про вчинення відповідного кримінального правопорушення, щодо якого допускається кримінальне провадження у формі громадського обвинувачення та заяви про проведення кримінального провадження у формі громадського обвинувачення.

Проектом пропонується громадському обвинувачеві надати право використовувати спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації. При цьому отримані таким чином  докази за будь-яких умов повинні визнаватися допустимими.

Законопроектом пропонується декриміналізувати такі діяння, як контрабанда спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації та незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, а також виключити статтю 195-5 Кодексу України про адміністративні порушення, якою передбачається адміністративна відповідальність за незаконне зберігання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, внісши одночасно відповідні зміни до статті 15 цього Кодексу «Відповідальність військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, за вчинення адміністративних правопорушень».

Законопроект зареєстровано за №1165.

ВР