...
Реєструйся

Виправлене ім’я в трудовій книжці: розгляд питання


У трудовій книжці, яка була оформлена ще в радянські часи, виправлено моє ім’я (Наталія на Наталя), і в кутку трудової книжки є запис із печаткою «виправленому вірити». Я збираюся на пенсію. Чи правильно зроблено виправлення? Як має бути виправлено ім’я, щоб мені врахували стаж по трудовій книжці?

Як відповів Пенсійний фонд України?

Трудова книжка — це основний документ, що підтверджує стаж роботи людини до 1 січня 2004 року. Водночас прізвище, ім’я, по батькові людини (далі — ПІБ), зазначені в трудовій книжці, мають відповідати ПІБ за паспортом.

Читайте в Живому журналі «КАДРОВИК.UA» статтю «Як прийняти на роботу внутрішньо переміщену особу, котра подала трудову книжку без запису про звільнення, — за основним місцем роботи чи за сумісництвом?».

У разі наявності розбіжностей щодо написання ПІБ до трудової вносяться зміни. Порядок заповнення трудових книжок визначено Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58 (далі — Інструкція № 58).

Так, згідно з пунктом 2.13 Інструкції № 58 зміна запису, зокрема про ім’я, вноситься на першій сторінці трудової книжки: однією рискою закреслюють ім’я, що внесено з помилкою, і записують правильне. На внутрішньому боці обкладинки зазначають відповідні документи, що є підставою для внесення зміни, які завіряються підписом керівника підприємства або уповноваженого органу й печаткою підприємства або печаткою відділу кадрів.

Під уповноваженим органом слід розуміти відділ кадрів або інший підрозділ установи, який здійснює оформлення працівників, або відповідальну особу установи, на яку згідно з посадовою інструкцією покладено обов’язок ведення трудових книжок працівників.

Зміну запису про ПІБ людини виконує роботодавець або уповноважений ним орган за останнім місцем роботи на підставі документа людини (паспорта, свідоцтва про народження тощо), із зазначенням номера й дати документа.

Тож для правильного виправлення імені необхідно звернутися до роботодавця, з яким людина на сьогодні перебуває у трудових відносинах.

Джерело: Пенсійний фонд України

Курс лекцій в форматі PDF «ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАГАЛЬНОГО ДІЛОВОДСТВА»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...