...
Реєструйся

Випускники ВНЗ, які навчилися за держзамовленням, можуть бути прийняті на держслужбу без конкурсу


Нацдержслужби роз’яснило деякі нюанси працевлаштування осіб, які навчалися за державним замовленням на денній формі навчання за спеціальностями галузі знань “Державне управління”, у зв’язку з набуттям чинності з 1 травня 2016 Законом України від 10.12.2015 р. № 889-VIII “Про державну службу”.

Згідно зі статтею 21 Закону вступ на державну службу здійснюється шляхом призначення на посаду державної служби за результатами конкурсу. Прийняття громадян України на посади державної служби без проведення конкурсу забороняється, крім випадків, передбачених цим Законом.

Рішенням Конституційного Суду України від 9 лютого 1999 року в справі N 1-7/99 (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) визначено, що дію нормативно-правового акта в часі слід розуміти так, що вона починається з моменту набуття чинності цим актом та припиняється з втратою ним чинності, тобто до події, факту застосовується той закон чи інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце.

Таким чином, на думку Нацдержслужби, особу, яка вступила до ВНЗ в період і на умовах, визначених законодавством під час вступу, має бути працевлаштовано на державну службу на умовах договору (без конкурсного відбору), розірвання якого може спричинити звуження прав такої особи.

Джерело: ЛІГА ЗАКОН

Видання для кадровиків