...
Реєструйся

Виявлено понад 4 тисячі неформальних працівників. Кампанія з легалізації праці триває


Вже майже місяць в Україні триває інспекційна кампанія з виявлення неформальних трудових відносин. За цей час було розпочато 1383 інспекційних відвідування та виявлено 4064 працівників, допущених до роботи без трудових договорів.

Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить майже 5 осіб на одного перевіреного роботодавця, що засвідчує ефективність ризик орієнтованого підходу. Найбільше незадекларованих працівників виявлено у Запорізькій (437), Вінницькій (364) та Хмельницькій (273) областях.

Крім того, під час проведення перевірок укладено трудові договори із 1690 працівниками.

Найактивніше працівники легалізуються у сферах організації тимчасового розміщування (на 141 %) та харчування (на 35 %). Також є позитивна динаміка у сферах сільського господарства (на 8,5 %) та торгівлі (на 7 %).

У порівнянні з відповідним періодом 2020 року кількість працівників, щодо яких надійшли повідомлення про прийняття на роботу, збільшилась на 12%.

У регіональному розрізі з початку інспекційної кампанії найвища динаміка працевлаштування у порівнянні з відповідним періодом минулого року спостерігається у:

  • Закарпатській області (43,5%);
  • Чернівецькій області (42 %);
  • Донецькій області (36,9).

Одночасно з інспекційною кампанією продовжується масштабна інформаційно-роз’яснювальна кампанія щодо ризиків та наслідків незадекларованої праці.

Джрело: за матеріалами Кабінету Міністрів України

Матеріали до теми


За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...
Чи потрібно повідомляти ДПС про прийняття працівника на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, потрібно. Організація та проведення громадських робіт здійснюються на підставі договору про організацію і фінансування громадських робіт, який укладається між центром зайнятості та роботодавцем ...
Як оформлюють укладення трудового договору в разі спрощеного режиму регулювання трудових відносин?
Регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором. У трудовому договорі зазначається інформація про ...
Щодо укладання договору про повну матеріальну відповідальність з неповнолітніми особами
СИТУАЦІЯ До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся сімнадцятилітній пан Назар, внутрішньо переміщена особа, зі скаргою ...