...
Реєструйся

Я оформити надурочні роботи


Власник або уповноважений ним орган повинен вести облік надурочних робіт кожного працівника. А для їх застосування обов’язково слід отримати дозвіл виборного органу первинної профспілки (профспілкового представника) підприємства, установи, організації.

Покроковий алгоритм дій 

1. Власник (уповноважений орган) направляє виборному органу первинної профспілкової організації лист (подання) про одержання дозволу на проведення надурочних робіт. У цьому листі потрібно зазначити персонально працівників (прізвище, ім’я, по батькові, посада), яких планується залучити до надурочних робіт, та обґрунтувати винятковість ситуації їх застосування. Наприклад, необхідність негайного усунення наслідків виробничої аварії, непередбачуваність обставин порушення систем водопостачання, газопостачання тощо, неможливість закінчити почату роботу в нормальний робочий час без псування або загибелі майна; необхідність ремонту устаткування для запобігання зупиненню робіт у значної кількості працівників; необхідність виконання вантажно-розвантажувальних робіт при скупченні вантажів та загрозі простою рухомого складу; нез’явлення змінника при безперервній роботі. Ці виняткові випадки передбачено частиною третьою статті 62 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП).

2. Виборний орган первинної профспілкової організації розглядає даний лист (подання) на засіданні. У разі відсутності підстав, які перешкоджали б запровадженню надурочних робіт, він надає власнику (уповноваженому органу) виписку/витяг з протоколу засідання з дозволом на проведення надурочних робіт.

3. Видається наказ по підприємству (установі, організації) про проведення надурочних робіт та порядок їх оплати.

4. Проведення надурочних робіт.

5. Видається наказ по підприємству (установі, організації) про виплату компенсації за роботу в надурочний час.

Трапляються різні випадки, коли дозвіл профспілки отримати неможливо з низки різних причин:

1) профспілкова організація на підприємстві відсутня і дозвіл на проведення надурочних робіт ні у кого запитувати, в такому випадку необхідно дотримуватися граничних норм застосування надурочних робіт та винятковості умов їх проведення;

3) в екстрених ситуаціях (у разі аварії, стихійного лиха тощо), коли час є обмеженим — надурочні роботи може бути проведено з подальшим повідомленням виборного органу первинної профспілкової організації.

Оплата надурочних робіт

Погодинна система — робота в надурочний час оплачується у подвійному розмірі годинної ставки

Відрядна система — виплачується доплата у розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, — за всі відпрацьовані надурочні години

Підсумований облік робочого часу — оплачуються, як надурочні, всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді (ст. 106 КЗпП).

ВАЖЛИВО! Водіям легкових автомобілів (крім таксі) у разі потреби може встановлюватися ненормований робочий день, тобто понад нормальну тривалість робочого часу.

Ця робота не вважається надурочною, і за неї не здійснюється додаткова оплата перепрацьованого часу.

Способи захисту порушених прав працівників

У випадку незаконного залучення до надурочних робіт (наприклад, залучення особи, що належать до тієї категорії працівників, яких не можна залучати до надурочних робіт, відсутня згода первинної профспілкової організації чи профспілкового представника на залучення до надурочних робіт тощо), можливі два шляхи вирішення проблеми: позасудовий і судовий.

Позасудовий порядок

У випадку, якщо на підприємстві, в установі, організації обрано комісію по трудових спорах (далі — Комісія), то необхідно протягом трьох місяців з дня, коли особа дізналися або повинна була дізнатися про порушення свого права, звернутися із заявою до Комісії. Заява подається безоплатно. Комісія зобов’язана розглянути трудовий спір у десятиденний строк з дня подання заяви. Такий спір повинен розглядатися у присутності працівника, який подав заяву, представників власника або уповноваженого ним органу. Розгляд спору за відсутності працівника допускається лише за його письмовою заявою (ст.ст. 225, 226 КЗпП).

Судовий порядок

У випадку, якщо особа не згодна із рішенням Комісії, можна оскаржити його до районного, районного у місті чи міськрайонного суду за місцезнаходженням відповідача або за зареєстрованим місцем проживання чи перебування особи, у десятиденний строк з дня, коли особі було вручено виписку з протоколу засідання Комісії чи копію цього протоколу. Пропуск вказаного строку не є підставою для відмови у прийнятті заяви. Визнавши причини пропуску поважними, суд може поновити цей строк і розглянути спір по суті. Також можна звернутися і безпосередньо до суду із позовною заявою про скасування наказу про залучення до надурочних робіт. У випадку звернення до суду, розмір судового збору для фізичних осіб, відповідно до статті 4 Закону України «Про судовий збір» від 8 липня 2011 року № 3674-VI, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Джерело: https://wiki.legalaid.gov.ua

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...