...
Реєструйся

Як діяти в ситуації, коли працівник, звільнений за прогул без поважних причин, не отримав трудової книжки?


Працівника, який учинив прогул без поважних причин, можна звільнити на підставі пункту 4 статті 40 Кодексу законів про працю України (КЗпП). Днем звільнення такого працівника буде останній день його роботи, хоча наказ про звільнення може бути видано значно пізніше.

Відповідно до статті 47 КЗпП у день звільнення з працівником проводять повний розрахунок і видають йому трудову книжку.

Згідно з пунктом 4.2 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 року № 58, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повідомлення зі вказівкою про потребу отримати трудову книжку (бажано рекомендованим листом із повідомленням про вручення, тоді в разі виникнення трудового спору власник матиме доказ про відсутність його вини в затриманні видачі трудової книжки працівникові).

Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу без письмової згоди працівника не допускається.

Галина Білоткач, експерт гарячої лінії

Більше актуальних запитань і вичерпних відповідей на них подано у вкладенні до журналу «Довідник кадровика» — «Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 11, 2016.

Придбати журнал «Довідник кадровика» із вкладенням
Придбати акційний журнал «Довідник кадровика»
Придбати електронний журнал «Довідник кадровика»