...
Реєструйся

Як індексується зарплата, — Мінсоцполітики


Мінсоцполіти у листі № 52/10/136-14 від 17 квітня 2014 року надало роз’яснення щодо проведення індексації заробітної плати.

Порядком проведення індексації грошових доходів населення № 1078 (далі — Порядок), визначено, що місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

В аналогічному порядку здійснюється обчислення індексу споживчих цін при проведенні індексації для працівників, у яких відбувається зростання педагогічного навантаження (у разі, якщо не підвищується посадовий оклад або тарифна ставка).

Що стосується проведення індексації при поновленні на роботі, то такий механізм Порядком не визначений.

Також порядком передбачено, що базовий місяць при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації змінюється у разі підвищення грошових доходів. Так, у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, пенсії, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. У базовому місяці значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків. Індексація грошових доходів, отриманих за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.

У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.