...
Реєструйся

Як потрібно було рахувати середню зарплату для обчислення відпускних і допомоги держслужбовцям у квітні-червні 2016 року


Мінсоцполітики в листах від 12.09.2016 р. № 1290/13/84-16 та № 1291/13/84-16 висловило власну позицію щодо порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати днів щорічної відпустки, виплати матеріальної допомоги та допомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям у квітні-червні 2016 року.

1. Якщо працівник не працював певний період травня поточного року згідно із чинним законодавством або з інших поважних причин, то нарахування середньої заробітної плати для виплати грошової допомоги до відпустки, яка надається в червні поточного року, проводиться з урахуванням виплат згідно з новими умовами оплати праці за фактично відпрацьований період травня поточного року.

2. Ураховуючи положення абзаців 7 та 8 п. 2 Порядку № 100, якими не визначено будь-яких винятків працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, середню заробітну плату необхідно обчислити згідно з новими умовами оплати праці.

3. У випадку коли за посадою державного службовця не відбулося підвищення окладів (наприклад, працівникам апарату суду), то нарахування середньої заробітної плати проводиться на загальних підставах.

4. Нарахування середньої заробітної плати за дні відпустки, які припадають на травень 2016 року, необхідно проводити з урахуванням виплат, передбачених працівникові згідно з умовами оплати праці, що встановлені після підвищення посадових окладів. Тобто в розмірі заробітної плати за травень, виходячи з нових умов оплати праці.

Якщо нарахування проводилося до затвердження штатного розпису та середню зарплату було нараховано без урахування положень абз.абз. 7 і 8 Порядку № 100, то необхідно зробити перерахунок і відповідні донарахування.

5. Суму матеріальної допомоги, яка виплачувалась у квітні поточного року у зв’язку з наданням щорічної відпустки, що почалася з 25 квітня 2016 року, перераховувати не потрібно.

6. Стосовно виплати матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань, подією, котра пов’язана з виплатою цієї допомоги, є видача наказу. Якщо зазначена допомога була нарахована у квітні, то суму середньої заробітної плати перераховувати не потрібно.

Джерело: www.interbuh.com.ua

Видання для кадровиків