...
Реєструйся

Як розрахувати середній заробіток працівнику, який з 1 квітня у відпустці чи відрядженні


У разі надання відпустки з 01 квітня 2024 року працівнику, у якого в розрахунковому періоді не було заробітної плати, розрахунок середньої заробітної плати для її оплати здійснюється в розрахунковому періоді з 01 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року виходячи з установленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку. Про це йдеться в листі Мінекономіки від 05 квітня 2024 року № 4707-05/25126-07.

Абзацом першим пункту 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (далі — Порядок № 100), встановлено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки, надання матеріальної (грошової) допомоги або виплати компенсації за невикористані відпустки.

 

Раніше писали: Відрядження та «лікарняний»

 

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період

Якщо у працівника відсутній розрахунковий період, то середня заробітна плата обчислюється відповідно до абзаців третього – п’ятого пункту 4 Порядку № 100 (абзац восьмий п. 2 Порядку № 100).

Абзацом третім пункту 4 Порядку № 100 встановлено, що якщо в розрахунковому періоді у працівника не було заробітної плати, розрахунки проводяться з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

При цьому якщо розмір посадового окладу є меншим від передбаченого законодавством розміру мінімальної заробітної плати, середня заробітна плата розраховується з установленого розміру мінімальної заробітної плати на час розрахунку (абзац четвертий п. 4 Порядку № 100).

Раніше писали: Щодо оплати праці працівника за час службового відрядження: порядок розрахунку та обчислення

Крім цього, відповідно до статті 21 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» заробітна плата працівникам за весь час відпустки виплачується до початку відпустки, якщо інше не передбачено законодавством, трудовим або колективним договором.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...