...
Реєструйся

Як розслідувати нещасний випадок, якщо працівник по дорозі додому після роботи потрапив у ДТП


Якщо працівник потрапив у ДТП, прямуючи додому на автомобілі, що належить підприємству, або транспортному засобі, наданому роботодавцем відповідно до укладеного договору, то за таких обставин відповідно до пп. 5 п. 15 Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінетом Міністрів від 30.11.2011 р. № 1232, нещасний випадок визнається пов’язаним з виробництвом. Про нього складається акт за формою Н-1, який є в подальшому підставою для призначення страхових виплат від Фонду.

Про це в листі від 20.11.2015 р № 441-05-3 повідомив ФСС від НВ.

А якщо потерпілий потрапив у ДТП на автомобілі, що не належить підприємству і не наданому роботодавцем відповідно до укладеного договору, то нещасний випадок не має виробничого характеру, тому слід керуватися Порядком розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затвердженим постановою Кабміну від 22.03.2001 р. № 270. Вимоги Порядку № 1232 на нещасні випадки невиробничого характеру не поширюються.

Відповідно до Порядку № 270 нещасні випадки (за винятком групових), які сталися з працюючими особами, розслідуються комісією, утвореною організацією, де працює потерпілий.

Розслідування нещасного випадку проводиться протягом 10 календарних днів після утворення комісії.

За результатами розслідування нещасного випадку складається акт за формою НТ (невиробничий травматизм) згідно з додатком 3, який затверджується керівником органу (організації), що проводив розслідування.