...
Реєструйся

Як шукати роботу: розповідає Державна служба зайнятості


Пошук роботи — це теж робота. Одне з основних правил, які варто пам’ятати, розпочинаючи пошуки саме «своєї» роботи.

Спочатку потрібно визначити, що для вас означає «підхожа робота». Для цього зважте 3 складові:

  1. Хочу.
  2. Можу.
  3. Наявність попиту.

Хочу — це те, що вам подобається робити, що приносить натхнення та дає енергію. Уявлення, якою має бути ідеальна команда, керівництво.

Можу — Ваш досвід і навички, те, що ви вмієте робити якісно.

Попит — те, що затребуване на ринку праці. У цьому пункті варто проаналізувати рівень компенсацій на рівних позиціях, використовуючи сайти роботи або інші доступні вам джерела.

Пропишіть всі ці пункти якомога детальніше й створіть карту. Так ви зрозумієте, куди треба рухатись і що є найзбалансованішим варіантом на сьогодні.

Пошук вакансій

Важливо не лише розміщувати резюме на сайті з пошуку роботи й чекати, коли роботодавець запросить на співбесіду, а й моніторити вакансії компаній самостійно.

Можна скористатися ресурсом для шукачів роботи й роботодавців «Єдиний портал вакансій».

Нетворкінг

Відвідуйте професійні заходи, тренінги, конференції та інше, будьте активними. На них ви можете познайомитися з майбутнім роботодавцем або отримати корисні зв’язки та цікаві й неочікувані пропозиції. Перед відвідуванням важливо ознайомитися з роботодавцями-учасниками й вакансіями, які представлені. Підготуйте декілька варіантів резюме в роздрукованому вигляді, візитівки й будьте готовими себе презентувати потенційним роботодавцям.

Цільові вакансії знайдено! Що далі?

А далі резюме! Воно є вашою візитівкою.

Основні правила складання резюме:

  • Містить контактні дані, які дійсно є актуальними і якими ви користуєтесь у період пошуку роботи.
  • Досвід роботи в резюме потрібно зазначати у зворотному порядку, тобто на першому місці найсвіжіший досвід або поточне місце роботи.
  • Вкажіть досягнення на кожному робочому місці або хоча б на декількох останніх.
  • Загальний обсяг резюме не перевищує двох сторінок (тут важливо брати до уваги роботодавця).
  • Містить інформацію, яка відповідає вибраній вакансії.

Співбесіда

Будьте готові! Уявіть, що саме ви робитимете на цій посаді. Подумайте, якими можуть бути запитання, що б ви перевірили, якби були HRом. Будьте впевнені й «продавайте» свої сильні сторони, тільки говоріть правду. Сформуйте запитання щодо вакансії, щодо глобальних цілей проєкту або ваших обов’язків. Майте розуміння, скільки коштує така робота, та будьте готові озвучити свої очікування щодо матеріальної компенсації. І не хвилюйтеся, хоча це складно. Пам’ятайте, що компанія теж проходить співбесіду для вас, ви теж обираєте.

Не поспішайте відмовлятися від роботи, якщо вас не влаштовує рівень зарплати чи інші умови, підіть назустріч роботодавцю. Адже зараз краще прийняти пропозицію, а в майбутньому показати, що ви крутий працівник, і попросити про підвищення.

Отримайте доступ до вебінару «Оголошення про вакансію та відмова в прийнятті на роботу».

Джерело: Київський обласний центр зайнятості

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...