...
Реєструйся

Як сповістити працівників про виклик до ТЦК та СП: алгоритм для роботодавців


Відповідно до оновленого законодавства щодо ведення військового обліку, на роботодавця покладено обов’язок здійснювати оповіщення військовозобов’язаних працівників про їх виклик до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК та СП) за відповідними розпорядженнями ТЦК та СП.

Нині почастішали випадки, коли роботодавцям надходять відповідні розпорядження ТЦК та СП разом з повістками про виклик працівників для вручення. З огляду на це у багатьох виникають запитання, як діяти у таких випадках та які можуть бути наслідки за невиконання відповідного розпорядження.

Обов’язки роботодавців щодо військового обліку працівників

Відповідний обов’язок щодо оповіщення працівників про їх виклик до ТЦК та СП покладено на роботодавця відповідно до пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою від від 30 грудня 2022 року № 1487.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

При цьому, окрім вручення повісток, роботодавець зобов’язаний також:

  • у семиденний строк повідомляти ТЦК та СП про прийняття на роботу або звільнення працівників;
  • перевіряти під час прийняття на роботу, чи став працівник на військовий облік;
  • доводити до відома працівників правила військового обліку під час прийняття на роботу, під підпис;
  • подавати щороку до 1 грудня до відповідних районних (міських) ТЦК та СП списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

Отже, роботодавець фактично повинен сприяти військовому обліку своїх працівників у ТЦК та СП.

Алгоритм роботодавця в разі отримання розпорядження про оповіщення працівника про виклик до ТЦК та СП

У разі отримання розпорядження від ТЦК та СП про оповіщення працівника щодо його виклику до ТЦК та СП роботодавець в особі керівника повинен діяти чітко та злагоджено для того, щоб уникнути можливого притягнення до відповідальності.

Зокрема, радимо дотримуватись такого алгоритму після отримання розпорядження ТЦК та СП:

  • видати наказ про оповіщення працівника про його виклик до ТЦК та СП, довести до його відома під особистий підпис у визначені ТЦК та СП строки та надіслати копію наказу у 3-денний строк до ТЦК та СП;
  • вручити працівнику виписану на його ім’я повістку;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуття працівника до відповідного ТЦК та СП.

Аудит з питань військового обліку — комплексний аналіз кадрової документації та перевірка її відповідності вимогам законодавства

Важливо! У разі якщо в роботодавця немає можливості сповістити працівника про його виклик до ТЦК та СП, оскільки останній, наприклад, перебуває у відпустці/відрядженні або є тимчасово непрацездатним, слід письмово повідомити про таку ситуацію ТЦК та СП. Обов’язково варто надати відповідні документи, які б підтверджували таку інформацію. Ці дії зменшать до нуля ризики притягнення керівника до відповідальності за невиконання розпорядження ТЦК та СП.

 

Відповідальність за невиконання розпоряджень ТЦК та СП

Якщо роботодавець не оповістить працівника, то його керівника може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за частиною другою статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КУпАП), яка передбачає покарання у вигляді штрафу від 5 100 грн до 8 500 грн. При цьому якщо керівник не виконає декілька розпоряджень ТЦК та СП, то такий штраф буде накладено окремо.

Притягнути керівника до адміністративної відповідальності згідно з приписами статей 235, 325-2 КУпАП мають право безпосередньо керівники ТЦК та СП або начальники Служби мобілізації та територіальної оборони, регіональних органів Служби безпеки України.

Водночас постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає оскарженню, зокрема, як передбачено пунктом 3 частини першої статті 288 КУпАП, або до вищестоящого органу (вищестоящої посадової особи) або до суду першої інстанції загальної юрисдикції.

Звертаємо увагу, що строк на оскарження цієї постанови в судовому порядку, відповідно до статті 286 Кодексу адміністративного судочинства України, становить 10 днів з моменту її вручення.

 

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

Тому радимо роботодавцям не ігнорувати розпорядження ТЦК та СП щодо оповіщення працівників, а реагувати на них належним чином, водночас, звертаючи увагу на коректність оформлення самих розпоряджень та повістки, яку необхідно вручити.

Експрес-курс «Облікові документи кадрової служби та порядок їх ведення»
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Вас може зацікавити:

Світлана Тетеря, радниця ЮФ EVERLEGAL
Карина Сагайдак, молодша юристка ЮФ EVERLEGAL

Джерело: ROBOTA.UA

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Аграрії звернулися до Уряду з проханням продовжити бронювання працівників на три місяці
Українська зернова асоціація просить уряд продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних на три місяці, поки адаптують нормативні акти відповідно до нового закону про ...
18 травня запрацює е-кабінет військовозобов’язаних: Міноборони надало пояснення щодо роботи застосунку
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони України з питань цифрового ...
Штрафи за порушення правил військового обліку планують збільшити
Представники трьох різних парламентських фракцій розповіли, наскільки можуть зрости штрафи за порушення правил військового обліку для громадян України, інформує «Протокол». ...