...
Реєструйся

Як закрити ФОП: 5 кроків


Коли через війну або інші обставини у підприємця не пішов бізнес, його державна реєстрація є лише непотрібним тягарем. Тож в такому разі найкращим виходом є визнати поразку і закрити ФОП.

Алгоритм дій ФОП для закриття підприємницької діяльності дали у Державній податковій службі:

Крок 1. Звернення до державного реєстратора. Подати заяву про припинення підприємницької діяльності до державного реєстратора за місцем реєстрації.

Крок 2. В податкову інспекцію подати відповідну звітність: ФОП на загальній системі оподаткування — декларацію про майновий стан і доходи, ФОП-спрощенцю — декларацію платника єдиного податку. Також звіт з єдиного внеску та декларацію з ПДВ для платників ПДВ.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Крок 3. Провести остаточні розрахунки з бюджетом. Сплатити Єдиний податок та ЄСВ за місяць, в якому подано заяву держреєстратору. Якщо не було сплачено податки і збри в попередніх періодах теж необхідно сплатити.

Крок 4. Закрити поточні рахунки у банку. Для того, щоб закрити рахунок ФОП подає у банк відповідну заяву у довільній формі.

Крок 5. Зняття з обліку в контролюючих органах. Відповідно до чинного законодавства контролюючі органи проводять перевірки платників щодо правильності нарахування податків і зборів. У разі подання необхідної звітності і відсутності заборгованості з податків, фізична особа знімається з обліку в органах Державної податкової служби.

Вимоги до оголошення про вакансію та законні підстави для відмови у прийнятті на роботу: актуальні запитання — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Закон і Бізнес

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...