...
Реєструйся

Як здійснюватиметься щорічна індексація пенсій у 2019 році?


Підвищення пенсій з урахуванням показників зростання споживчих цін та зростання середньої заробітної плати передбачається здійснити з 1 вересня 2019 року

В Управлінні соцстрахування і пенсійного забезпечення ФПУ зауважили, що згідно зі ст. 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсії, призначені за цим Законом, індексувалися відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення. Крім цього, у період з 2004 по 2013 рік пенсії щорічно з 1 березня підвищувалися на 20% темпів зростання середньої заробітної плати в країні в попередньому році. У 2014 році була призупинена норма щодо щорічного підвищення пенсій до поліпшення економічної ситуації в країні. І з 2014 року не проводилась також індексація пенсій.

Законом України від 03.10.2017 р. № 2148 було скасовано індексацію пенсій відповідно до законодавства про індексацію грошових доходів населення і введено норми до статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щодо щорічної індексації пенсій. Тобто було відновлено щорічне підвищення пенсії, проте таке підвищення вже названо «індексацією» пенсій. При цьому суттєво змінено сам порядок підвищення (індексації) пенсій.

Відповідно до частини другої статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» щорічна індексація раніше призначених пенсій здійснюватиметься шляхом збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії.

Зокрема, при обчисленні пенсій, призначених:

  • до 01.01.2018 р. застосовується усереднений показник середньої заробітної плати за 2014 – 2016 роки – 3764,40 грн.,
  • у 2018 році – усереднений показник середньої заробітної плати за 2016 та 2017 роки – 5 377,90 грн.

У 2019-2020 роках показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який застосовується для перерахунку пенсій, збільшується на коефіцієнт, що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за рік, що передує року, в якому проводиться збільшення, порівняно з роком, що передує року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення.

Тобто, якщо припустімо показник зростання споживчих цін за 2018 рік становитиме 9% і середня зарплата в країні за цей же період зросте на 25%, то показник середньої заробітної плати, який застосовується для обчислення пенсій, буде збільшено для перерахунку пенсій на 17 % (9х50% + 25х50%).

Чинною редакцією частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» не передбачено з якої дати перераховуватимуться пенсії. Визначено, що дата та порядок такого збільшення визначаються у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабінету Міністрів України.

Нещодавно, 31 серпня ц.р. у Міністерстві фінансів України відбулася зустріч сторін соціального діалогу в рамках обговорення пропозицій сторін до проекту Держбюджету-2019, в ході якої зазначалося, що підвищення пенсій з урахуванням показників зростання споживчих цін та зростання середньої заробітної плати передбачається здійснити з 1 вересня 2019 року.

Джерело: news.dtkt.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму разом зі щорічною індексацією буде здійснено перерахунок пенсій
Відповідно до пункту 8 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» з 1 березня 2024 року ...