...
Реєструйся

ЯК ЗМІНЯТЬСЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМЦІВ РОЗМІРИ СПЛАТ ЄСВ У 2019 РОЦІ


Сплата єдиного соціального внеску регламентується Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Для єдинників розмір ЄСВ повинен бути не меншим, ніж мінімальний страховий внесок, який обчислюється як добуток мінімальної заробітної плати (МЗП, 4 173 грн з 01.01.2019) та ставки ЄСВ (22%).

Таким чином, мінімальний єдиний соцвнесок за місяць становитиме 918,06 грн (4 173 грн х 22%).

Загальносистемники нараховують ЄСВ на суму підприємницького доходу, що підлягає оподаткуванню. Сума ЄСВ також не може бути меншою від розміру місячного мінімального страхового внеску.

Зі збільшенням розміру мінімальної зарплати змінюється максимальна величина доходу, на яку нараховується ЄСВ. Становить вона 15 розмірів МЗП (62 595 грн). Отже, максимальний ЄСВ на місяць – 13 770,9 грн.

Як і раніше, не сплачують за себе єдиний соціальний внесок підприємці (незалежно від системи оподаткування), які належать до осіб з інвалідністю, отримують пенсію за віком або досягли віку, визначеного Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують пенсію або соціальну допомогу.

Окрім того, відповідно до змін, передбачених Законом №2628-VIII, з 1 січня для фізосіб-підприємців, зокрема тих, які обрали спрощену систему оподаткування, у яких трудяться особи з інвалідністю, запроваджується пільгова ставка ЄСВ у розмірі 8,41% бази нарахування єдиного соціального внеску для осіб з інвалідністю, які працюють.

Для всіх підприємців запроваджено однакові квартальні строки для сплати ЄСВ: до 20-го числа наступного за кварталом місяця.

Згідно з Законом «Про Державний бюджет України на 2019 рік» прожитковий мінімум протягом 2019 року змінюватиметься і становитиме 1 853 грн – з 1 січня, 1 936 грн – з 1 липня, 2 027 грн – з 1 грудня.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...