...
Реєструйся

Як зросла допомога по вагітності та пологах від ФССУ?


Близько 80 тисяч українок звернулися до Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ) по допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами з початку року. ФССУ продовжує фінансувати «декретні» допомоги попри умови воєнного стану, неможливість окремих роботодавців опрацювати е-лікарняні своїх працівниць і навіть у разі виїзду застрахованої особи за кордон.

Також продовжує зростати сума виплат від Фонду — середній розмір «декретної» допомоги від ФССУ становить уже 49,5 тисячі гривень за підсумками серпня, це на 4,6 тисячі більше, ніж за той самий місяць минулого року.

Зазначимо, що допомогу по вагітності та пологах фінансує ФССУ й виплачує застрахованій особі в повному обсязі одним платежем на підставі листка непрацездатності, який створюється з 30 тижня вагітності.

Її розмір обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. Зазвичай вона триває 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Однак у разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за кошти ФССУ.

Допомога по вагітності та пологах від Фонду компенсує 100 % утраченої заробітної плати (доходу) незалежно від тривалості страхового стажу жінки.

Водночас особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше ніж 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Дата фінансування допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку за листком непрацездатності працівниці.

Беріть участь у навчанні на відеокурсі «Відпустки працівникам, які мають дітей».

Джерело: Фонд соціального страхування України

Матеріали до теми


Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...
Актуальні питання обліку ВПО в центрі зайнятості під час воєнного стану
Питання оформлення на облік у центрі зайнятості не втрачають своєї актуальності, тим паче в період дії воєнного стану, коли люди ...
Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого
Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ ...