...
Реєструйся

Які основні положення при встановленні випробувального строку та оплаті праці?


Право роботодавця перевірити компетентність потенційного працівника при прийнятті на роботу закріплене нормами КЗпП.

Встановлення випробувального строку має бути обумовлене угодою сторін (ст. 26 КЗпП). Така угода може міститися або у трудовому договорі, укладеному з працівником, або ж у наказі (розпорядженні) на прийняття на роботу з підписом працівника про ознайомлення. В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю, тому практика встановлення працівникові протягом такого періоду меншої ЗП апріорі є незаконною

У статті автор розповідає як оформити при прийомі на роботу випробувальний термін, як встановити та оподаткувати заробітну плату працівника, як звільнити працівника у випадку встановлення невідповідності займаній посаді протягом строку випробування, яке право має звільнений працівник з цих підстав щодо оскарження у суді, чи треба видавати наказ у випадку позитивного проходження випробування, і яка відповідальність передбачена роботодавцеві у випадку неправильного оформлення випробувального терміну при прийомі на роботу працівника.

Детальніше про встановлення випробувального строку — у газеті «Кадри і зарплата» № 3, 2017, стаття «Основні положення при встановленні випробувального строку та оплаті праці» (автор Кіра Тим, консультант з бухгалтерського та податкового обліку).

Придбати газету »
Презентація видання »
Погортати номер »