...
Реєструйся

Які особливості працевлаштування і нормування праці неповнолітніх осіб за трудовим законодавством України та зарубіжних країн?


Економічні та політичні зміни останніх десятиліть призвели до стрімкого збільшення кількості українських підлітків, які заробляють собі на життя самостійною працею. Аналіз українського та зарубіжного законодавства щодо працевлаштування неповнолітніх дозволить повною мірою оцінити механізм реалізації захисту прав і інтересів неповнолітніх осіб при влаштуванні на роботу.

Працевлаштування неповнолітніх, а також особливості роботи неповнолітніх мають свою специфіку. У Кодексі законів про працю, прийнятому 10 грудня 1971 року, і чинному на сьогодні із змінами та доповненнями, Законах України «Про зайнятість населення», «Про охорону праці», «Про охорону дитинства» та інших нормативно-правових документах нашої держави визначено норми, що стосуються праці неповнолітніх.

Неповнолітні особи, які не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються до дорослих осіб (ст.187 КЗпП). При цьому, в галузі охорони праці, відпусток, робочого часу та інших умов праці неповнолітні користуються пільгами, встановленими законодавством України.

Потенційні роботодавці, користуючись літніми канікулами, пропонують неповнолітнім роботу, пов’язану з розклеюванням, роздачею оголошень, листівок, рекламної інформації, проведення соціальних опитувань. У подібних оголошеннях вік бажаного майбутнього працівника, як правило, вказується від 15 років, а то і взагалі про вік жодної інформації не зазначається. І значна кількість потенційних роботодавців не звертають уваги на те, що невірно сформульоване оголошення про роботу може бути причиною порушення трудового законодавства при прийомі на роботу неповнолітньої особи.

Ратифікувавши у 1973 році конвенцію Міжнародної організації праці №138 «Про мінімальний вік для прийняття на роботу» , Україна прийняла на себе зобов’язання здійснювати національну політику для забезпечення дієвої ліквідації дитячої праці та зменшення мінімального віку для прийняття на роботу до рівня, який відповідає найбільш повного фізичному і розумовому розвитку підлітків.

Міжнародна організація праці рекомендує приймати на роботу осіб з 18 років і тільки після консультацій із зацікавленими організаціями роботодавців і працівників. Національне законодавство може передбачати можливість працевлаштування з 16 років за умови отримання підлітком достатнього рівня спеціального навчання або професійної підготовки .

В Україні основним документом, в якому визначаються права неповнолітніх , норми виробітку , оплата праці та надання відпустки є Кодекс законів про працю України. Цей нормативно-правовий акт передбачає, що з 16 років підліток може бути прийнятий на роботу. Згідно з положеннями КЗпП, у якості винятку, допускається працевлаштування осіб, які досягли 15 років тільки за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює.

При цьому, робота жодним чином не повинна бути важкою, з шкідливими або небезпечними умовами праці. Роботи, пов’язані виключно з підйомом або переміщенням важких речей неповнолітніми особами, також заборонені. Вантажна робота підлітків не повинна займати більше 1/3 робочого часу.

Перед працевлаштуванням неповнолітні в обов’язковому порядку повинні пройти медогляд. А в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові. Без його проходження роботодавець не має права наймати неповнолітнього претендента.

Для підготовки молоді до продуктивної праці, учень загальноосвітньої школи, професійно – технічного училища або середнього спеціального навчального закладу, який досяг 14 років, у вільний від навчання час також може бути працевлаштований для виконання легкої роботи, яка не може нанести шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання. Згода одного з батьків або особи, яка їх замінює також є обов’язковою умовою.

Приймаючи на роботу підлітка, роботодавець повинен пам’ятати, що законодавство передбачає укладення трудового договору з неповнолітніми особами виключно в письмовій формі. Особа, яка не досягла 16 років і не має паспорта, має надати роботодавцю свідоцтво про народження. Неповнолітнім при прийомі на роботу випробувальний термін не встановлюється (ст. 26 КЗпП). Також роботодавцю в обов’язковому порядку необхідно вести облік працевлаштованих неповнолітніх осіб.

Для неповнолітніх встановлюється скорочена тривалість робочого часу:

  • особам від 16 до 18 років – до 36 годин на тиждень (включно);
  • особам від 15 до 16 років – до 24 годин на тиждень (включно);
  • учні у віці від 14 до 15 років, які працюють під час канікул, можуть працювати не більше 24 годин на тиждень (ст. 51 КЗпП).

Для учнів всіх цих вікових категорій, які працюють протягом навчального року – тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, зазначеного вище для осіб відповідного віку.

Залучення неповнолітніх осіб до нічних (з 10:00 вечора до 6:00 ранку), надурочних робіт і робіт у вихідні дні є незаконним.

Тривалість щорічної відпустки неповнолітніх повинна становити 31 календарний день (ст.75 КЗпП). Для такої категорії осіб відпустка надається у зручний для них час. Щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років повної тривалості у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи. Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років поспіль, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років.

Здійснювати працевлаштування неповнолітніх осіб необхідно відповідально, не допускаючи навіть найменшого порушення трудового законодавства. Так, порушення правил працевлаштування неповнолітніх осіб може бути кваліфіковано як грубе порушення трудового законодавства, і потягти за собою притягнення посадової особи такого роботодавця до кримінальної відповідальності за ст.172 Кримінального кодексу України (санкція статті передбачає штраф від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до п’яти років, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців).

Якщо згадати американські фільми та серіали, то майже в кожній стрічці з’являється підліток на велосипеді, який розкидає газети. І це не дивно, тому що робота з самого раннього віку – звичайна західна практика. У Великобританії, Австралії, США та Канаді роботодавець, який найняв неповнолітнього на роботу, зобов’язаний дотримуватися таких правил:

1) підліток не повинен працювати під час шкільних уроків,

2) денна зайнятість не може перевищувати 3 годин на звичайний навчальний день, і 18 годин на тиждень,

3) у дні, коли в школі немає занять (наприклад, у вихідні), підліток може працювати не більше 8 годин,

4) під час канікул – не більше 40 годин на тиждень,

5) зміна починається не раніше 7 години ранку, а закінчується не пізніше 19 годин.

У Німеччині неповнолітні можуть працювати з 13 років (за згодою батьків), правда не більше 3 годин на день допомагати в збиранні врожаю і не більше 2 годин, якщо розносить газети або збирають м’ячі на тенісному корті. У 15 років можна працювати 4 тижні поспіль за умови канікул. До речі, у Німеччині молоді мами довіряють неповнолітнім допомагати доглядати за своєю дитиною. Також підлітки можуть працювати на будівництві.

Порушення закону загрожує суворими штрафами. Цікаво, що роботодавець, якого тричі засудили до сплати штрафу за порушення цього закону, позбавляється права брати на роботу підлітків.

У США в кожному штаті свої закони щодо роботи неповнолітніх. Підлітки до 13 років можуть розносити газети, доглядати за дітьми, також можуть працювати в бізнесі, за умови, що там зайняті його батьки. У 14 років підлітки вже можуть працювати на телефоні, доставляти деякі продукти на замовлення, виконувати чорнову роботу в магазині і в громадському харчуванні, також їм дозволено продавати квитки в кінотеатрах.

Відповідно до закону Німеччини регулярна, постійна і щоденна робота протягом повної робочої зміни дітей і підлітків, які зобов’язані відвідувати школу протягом повного навчального дня, забороняється. Тому закон про охорону праці молоді та окреме положення для дітей допускає виключення лише для короткострокової, легкої і придатною для дітей роботи.

Підлітки, що працюють, зобов’язані відвідувати школу протягом повного навчального дня, дозволяється періодично виконувати протягом не більше 2 – 3 годин на день роботу, яка не чинить негативного впливу на здоров’я (доставка газет, журналів).

У Німеччині під час шкільних канікул учні старше 15 років можуть виконувати постійну, регулярну роботу на підприємствах і в установах протягом не більше 4 тижнів у календарному році.

Неповнолітні в силу свого віку відносяться до категорії працівників, які потребують особливого захисту. На врегулювання питань, пов’язаних з їх працевлаштуванням, націлено багато законодавчих актів як національного, так і міжнародного рівнів, та потребують врахуванню при прийнятті Трудового кодексу України та іншого законодавства в цій сфері.

Марина Бакаєва, завідувач сектору юридичного забезпечення Управління Держпраці у Кіровоградській області.

Джерело: kr.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Кейс для кадровика. Оплата надурочних робіт при підсумованому обліку робочого часу
Згідно зі статтею 61 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) на безперервно діючих підприємствах, в окремих виробництвах, цехах тощо та на деяких видах робіт, ...
Кейс для кадровика. Особливості звільнення директора за угодою сторін
Дострокове припинення контракту з директором можливе в будь-який час, коли між сторонами досягнуто про це взаємної згоди. Пропозиція про припинення ...
Ліквідація підприємства: дії кадровика
Ліквідація підприємства — це фактично припинення його існування. Ліквідація можлива за рішенням власників підприємства чи уповноваженого ним органу або ж ...